Brussel-Stad en Etterbeek willen ook na corona horecaterrassen in openbare ruimte

© Geert De Vos
| Pre-covid leidden de terrassen die omringende cafés vaanf 2015 op het Sint-Katelijneplein mochten zetten tot groot verzet van jongeren uit de buurt (archiefbeeld)

Brussel-Stad en Etterbeek zijn van plan ook na de coronacrisis horecaterrassen in de openbare ruimte gratis toe te staan. "Dat brengt leven in de stad", zegt Brussels schepen van Middenstand Fabian Maingain (Défi).

Maingain wil de uitbreiding van horecaterrassen ook mogelijk maken na de coronacrisis. "Elk jaar in de mooie periode, van april tot oktober, zullen terrassen uitgebreid kunnen worden naar trottoirs en parkeerplaatsen. Het is een goede manier om de stad te doen bruisen."

Daar zullen cafés en restaurants wel jaarlijks een aanvraag moeten voor indienen, waarna de dienst Handel de situatie ter plekke zal gaan bekijken.

Ook in Etterbeek plant het college om na de coronacrisis publieke ruimte aan te blijven bieden aan de eigenaars van horecazaken voor terrassen, zonder betaling van taksen.

Protest aan Sint-Katelijne

Toen Maingains voorgangster Marion Lemesre in 2015 aan de horeca rond het Sint-Katelijneplein toestond om terrasjes uit te baten op het plein, leidde dat jarenlang tot protest bij de jeugd die het plein als ontspannings- en ontmoetingsruimte gebruikte en die zich verenigde in het collectief Free54.

Zij vonden dat een deel van de publieke ruimte werd opgeofferd aan de commercie, en er zodoende minder plaats over was voor de minder kapitaalkrachtige jongeren. Bovendien werden voor de plaatsing van de terrassen verschillende banken en vuilnisbakken weggehaald.

Na protestpicknicks en acties met zelfgebouwde bankjes kwam de schepen met toegevingen, en werd de oppervlakte aan horecaterrassen ingeperkt, al was dat niet voldoende voor Free54.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?