Terrassen open op 8 mei: 'Eén sluitingsuur voor Brusselse horeca'

© Ivan Put
| Terrasje in Brussel, toen dat nog kon

De Brusselse burgemeesters wachten de zegen en de regels van het Overlegcomité af voor de - waarschijnlijke - heropening van de horecaterrassen op 8 mei. Volgens de woordvoerder van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi) is het daarbij wel de bedoeling dat alle Brusselse gemeenten hetzelfde sluitingsuur zullen hanteren. Intussen lopen de aanvragen voor terrassen op parkeerplaatsen en stoepen binnen.

Bij de laatste meeting van de burgemeesters dinsdag ging het onder meer over het sluitingsuur van de horeca, eenmaal die weer mag opengaan. "Iedereen was het erover eens dat we streven naar één sluitingsuur voor alle Brusselse gemeenten", klinkt het bij Marc Weber, de woordvoerder van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi).

"Burgemeester Jodogne is zelf bijvoorbeeld voorstander van een sluitingsuur om 22 of 23 uur, sommige anderen wilden eerder 20 of 21 uur. De meerderheid zal het daarin halen, na de beslissing van het Overlegcomité deze vrijdag."

Sommige café-uitbaters hadden al laten weten sowieso op 1 mei de deuren te willen openen. "Café-uitbaters en restauranthouders die toch op 1 mei openen, weten aan welk risico ze zich blootstellen", reageert Weber.

"De Brusselse burgemeesters zitten daarover op dezelfde golflengte. We willen er geen heksenjacht van maken. De politie zal niet hardhandig optreden tegen degenen die hun zaak toch openen", zegt Weber. "Ze zal wel vaststellingen doen, en een proces-verbaal opstellen. De klanten lopen natuurlijk hetzelfde risico." Andere burgemeesters en hun woordvoerders willen zich daar nog niet over uitspreken.

"Als er voorwaarden worden opgelegd aan de horeca, moeten die geloofwaardig zijn", wil Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) enkel kwijt. "Ofwel heropen je niet en voorzie je voldoende steun. Je kunt een heropening als overheid niet blijven uitstellen zonder extra ondersteuning te voorzien."

Wijkagenten

Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR) blijft voorstander van een heropening van de terrassen op 1 mei, "maar het is nu beslist dat het een week later wordt". De wijkagenten in Etterbeek doen intussen de ronde langs de horecazaken, om die te overtuigen niet op 1 mei te openen. "Dat lukt wel, door erover te praten", zegt De Wolf.

Etterbeekse café- en restaurantuitbaters kunnen net als vorig jaar een aanvraag indienen om vanaf hun gevel 10 meter van de openbare ruimte gratis in te mogen richten als terras, als ze niet al over een eigen terras beschikken.

Ook in de andere Brusselse gemeenten mogen horecazaken een aanvraag doen om tot eind 2022 een terras op stoepen en parkeerplaatsen in te richten, zolang ze voldoende ruimte vrijlaten voor passanten.

In Brussel-Stad heeft het college donderdag al tweehonderd dergelijke terrasaanvragen goedgekeurd, zegt schepen van Middenstand Fabian Maingain (Défi). Hij roept uitbaters die dat ook willen op om een aanvraag in te dienen. "Maar niet alle horecazaken willen een buitenruimte openen, voor sommige is dat niet rendabel genoeg."

Parasols

"Als extra ondersteuning staat de Stad toe dat de terrassen van 8 mei tot 1 juni - de datum waarop hopelijk ook de binnenruimtes open mogen - een overdekking of overkapping krijgen, met grote parasols bijvoorbeeld. Want als het weer plots omslaat, kunnen klanten niet naar binnen vluchten."

Ook Elsene staat nog een extra versoepeling toe. "Wie geen ruimte heeft voor of naast zijn gebouw, zal ook een aanvraag kunnen doen voor een terras iets verderop", zegt Doulkeridis. "Bijvoorbeeld aan de overkant van de straat. Of op een pleintje iets verderop, als je zaak in een heel smalle straat gelegen is."

Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, met mondmasker

De gemeente zal die aanvragen geval per geval bestuderen. Want er zal veel druk komen op de publieke ruimte, omdat het veel veiliger is om daar anderen te ontmoeten, voorspelt de burgemeester. "Organisaties zullen ook culturele en sportieve activiteiten in de openlucht, in straten en op pleinen willen organiseren."

Ook Emir Kir, burgemeester van Brussels dichtstbevolkte gemeente Sint-Joost, zoekt naar een evenwicht met andere gebruikers van de openbare ruimte. "Ik heb nu weet van ongeveer twintig horeca-etablissementen die een terras willen inrichten op straat. Wij gaan die allemaal goed bestuderen, want we willen geen probleem met de wijk."

"Ik wil de horeca ondersteunen, maar ik heb ook aandacht voor de omwonenden. Na dertien maanden kalm leven, bijna zoals op het platteland, mag de slinger niet naar de andere kant doorslaan. Er moet een evenwicht zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?