Cafés voeren de druk op: ‘Zeker vijftig zaken zullen heropenen op 1 mei’

© Café des Minimes via Facebook
| Café des Minimes bij de heropening van de horeca vorig jaar in juni (archiefbeeld).

"J’ouvre le premier mai." Met een online oproep wil het Brusselse Café des Minimes zoveel mogelijk restaurants en cafés aanmoedigen om op 1 mei hoe dan ook te heropenen, of dat nu mag of niet. Heel wat zaken lijken zich daar nu bij aan te willen sluiten. Ook de Brusselse infectioloog Nathan Clumeck pleit voor een heropening van de horeca "met maximale veiligheidsvoorschriften”, al lijkt 1 mei daarvoor te vroeg.

Zaakvoerder Léopold Van der Gracht van het Café des Minimes in de gelijknamige straat in de Marollen lanceerde zijn Facebookoproep eind maart. Met ‘J’ouvre le premier mai’ wil hij horecazaken binnen en buiten Brussel aanmoedigen om vanaf 1 mei gewoon te heropenen, of het Overlegcomité daar nu groen licht voor geeft of niet. “We zullen het protocol respecteren dat afgelopen zomer van toepassing was, met anderhalve meter afstand tussen de tafels, mondmaskers voor het personeel en maximaal vier personen aan één tafel”, zegt Van der Gracht aan BRUZZ.

Sinds maandag hoort er bij de Facebookpagina ook een Doodle, een afsprakenplatform. Restaurants en cafés die op 1 mei gaan openen, kunnen zich daarop inschrijven. Uit Brussel geven zich nu al op: The Crazy Circle in Elsene, Chez Musette in Ukkel, Café Dox in shoppingcentrum Docks, Quartier Leopold op het Luxemburgplein en het café Nakhati in de Sint-Hubertusgalerij. Café des Minimes doet zelf ook mee.

“Minstens vijftig cafés in Brussel zullen openen”, zegt Van der Gracht, die zich daarvoor baseert op de aanhang van het Collectif Resto Bar Bxl. Dat collectief is begin dit jaar opgericht door enkele cafés die de verplichte sluiting meer dan beu zijn. Hun aanhang telt inmiddels een honderdtal cafés. Van der Gracht denkt dus dat de helft zal meedoen. Zonder toelating is een heropening wel nog altijd illegaal. “We zouden onze steunmaatregelen inderdaad kunnen verliezen, maar we geloven dat het zal lukken", zegt Van der Gracht. "Het gaat om een solidariteitsoproep. Als iedereen de beweging volgt, is het een sterke boodschap richting de politiek. We hebben advocaten die ons kunnen verdedigen voor de rechter als dat moet."

Politiecontrole

Vooral in Wallonië vindt Van der Grachts oproep gevolg. Daar getuigen cafébazen nu al in een publiciteitsvideo voor de actie. “In Brussel hebben veel bars zin om mee te doen, maar ze hebben meer schrik dan in Wallonië”, zegt Liza Marie Miller, cafébaas van Le Pantin in Elsene en initiatiefneemster van het Collectif Resto Bar Bxl. “Er zijn in Brussel toch meer politiecontroles en als je de wet breekt, moet je alle premies terugbetalen. Dat is een risico.”

Miller zal zelf niet openen op 1 mei. Haar smalle café zonder terras leent zich er niet toe, zegt ze. “Ik wil mensen niet in gevaar brengen. De actie gaat niet over een heropening op een anarchistische manier. Het gebeurt altijd met respect voor de protocollen die op tafel liggen.” Ze benadrukt verder dat de oproep niet gestuurd is door het Collectif Resto Bar Bxl. “Er is geen gemeenschappelijke visie over 1 mei, alle cafés gaan zelf beslissen wat ze doen." (Lees verder onder het bericht)

Dat het Overlegcomité woensdag een heropening van de horeca op 1 mei zou aankondigen, is zeer onwaarschijnlijk aangezien de besmettingscijfers trager dalen dan verhoopt. De hoop van de horecasector ligt nu op een gedeeltelijke heropening van de terrassen. “Dat zou al een mooi teken van begrip zijn vanwege de regering”, vindt Van der Gracht, "maar er zullen enorm veel restaurants en cafés zonder terras uit de boot vallen." Hij wil zijn tafels binnen ook sowieso openstellen op 1 mei.

Covid Safe-label

Drie Brusselse wetenschappers (Marius Gilbert, Nathan Clumeck en Leila Belkhir, red.) pleiten inmiddels voor een systeem van labels die aangeven of horecazaken, cultuurhuizen en andere plaatsen coronaveilig zijn ingericht. Dat deden zij in een open brief in de krant Le Soir. Eén van hen, infectioloog Nathan Clumeck, is sinds begin maart betrokken bij een proefproject in Brussel-Stad om acht openbare plaatsen veilig te verluchten. “Ik pleit voor een heropening van de horeca met maximale veiligheidsvoorschriften”, zegt Clumeck aan BRUZZ.

Die veiligheid heeft volgens de infectioloog vooral te maken met voldoende ventilatie en afstand. “Het is onmogelijk om tegen 1 mei al duidelijke richtlijnen op te stellen over welke investeringen de horecazaken daarvoor moeten doen. De politiek moet ook nog beslissen met welke premies die gedekt kunnen worden”, zegt hij. In het restaurant Le Roy d’Espagne op de Grote Markt is er bijvoorbeeld al een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd, maar de evaluatie van dat proefproject is nog niet rond. “Wij verwachten de resultaten pas over enkele weken”, zegt Clumeck.

Léopold Van der Gracht van Café des Minimes ziet zo’n Covid Safe-labels niet zitten. “Dat is weer een visie die nieuwe investeringen vraagt. Hoeveel tijd zal het niet vragen om de juiste luchtfilters in alle cafés te installeren?”, vindt hij. “Dat is iets voor op de lange termijn. Er moet een moment komen dat de overheid gewoon aanvaardt dat het virus hoe dan ook circuleert, of de cafés nu open zijn of niet. We waren al dicht tijdens de tweede en derde golf, maar de besmettingen zijn gebleven. Dan begrijpen wij niet waarom we nu niet mogen openen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?