Brusselse horeca slaakt noodkreet

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 15 januari 2021

De Brusselse horecasector, verenigd in het collectief 'Collectif Restobar Bruxelles' betoogt deze vrijdag aan de Kunstberg. De cafés en restaurants stellen de verschillen in financiële compensaties tussen de verschillende regio's aan de kaak en willen op gelijke voet worden behandeld .

De horecasector is, vanwege de sluiting van van restaurants en cafés, zwaar getroffen door het coronavirus. De steun die de Brusselse regering voorziet, is volgens de uitbaters onvoldoende. Daarom zullen ze vrijdag om 15.00 uur een spandoek ontrollen, met daarop de tekst 'Handel over te nemen'. 500 horecazaken steunen het initiatief.

Een gebrek aan solidariteit

Het collectief vraagt dat de gewesten op gelijke voet behandeld worden als het gaat om compensaties, omdat ze op vlak van sluiting voor dezelfde uitdagingen staan. "Het is een gebrek aan solidariteit", zegt Liza Miller, uitbaatster van de bar Le Pantin. "In Brussel bedraagt de totale steun 7.000 euro, wat voor sommige mensen slechts een maand huur van hun bedrijfspand is."

"Men laat uitschijnen alsof we op grote schadevergoedingen kunnen rekenen, maar dat is een leugen. Veel kosten konden niet worden opgeschort, denk maar aan de prijzen van abonnementen, telefoons, betaalterminals, etc. Voor de uitbaters is het strijden om te overleven. Wie het geluk heeft om niet failliet te gaan, zal er jaren over doen om er weer bovenop te komen", aldus Miller.

De Brusselse ziel

De handelaars betreuren ook dat ze in oktober vorig jaar de deuren hebben moeten sluiten, zonder concreet vooruitzicht op heropening. Ook al hebben ze zwaar geïnvesteerd om hun zaak coronaproof te maken. "Men laat het grote publiek geloven dat we ruimschoots gecompenseerd worden, maar dat is niet waar. In de overgrote meerderheid van de gevallen is het in de huidige omstandigheden onmogelijk te overleven", klinkt het.

De horecasector in zijn geheel verkeert in groot gevaar, stelt het collectief. "Het is onaanvaardbaar dat onze sector de prijs betaalt en verdwijnt, om plaats te maken voor een nieuw horecalandschap zonder identiteit en zonder ziel. Deze etablissementen vertegenwoordigen de ziel van onze stad. Wat moet er van de Brusselse sfeer worden, post-covid en zonder de horeca?", zo vragen ze zich af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?