Dirk Devroey maakt prognose: ‘We mogen ons niet vastklampen aan 1 mei’

© PhotoNews
| Dirk Devroey, decaan huisartsgeneeskunde (VUB), ziet dat het aantal coronabesmettingen nog fors moet dalen om de horeca opnieuw perspectief te kunnen geven.

Dirk Devroey, huisarts en decaan van de faculteit geneeskunde aan de VUB, blijft voorzichtig over een mogelijke heropening van de horeca op 1 mei. “Aan dit tempo zitten we pas binnen 16 weken aan de vooropgestelde bovengrens van 800 besmettingen per dag om cafés en restaurants opnieuw open te laten gaan.”

De prognose van Dirk Devroey laat weinig aan de verbeelding over. Met vandaag 3.053 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting, waarvan 853 op intensieve zorgen, ziet de situatie er niet bijster goed uit.

“Het aantal besmettingen mag dan wel dalen, maar dan nog wordt het heel moeilijk om tegen 1 mei aan 800 besmettingen per dag te geraken. Dat is de bovengrens die nu gehanteerd wordt als voorwaarde om de horeca opnieuw te laten opengaan. Aan dit tempo, een daling van het aantal besmettingen met tien procent per week, zal dat getal pas bereikt worden binnen 16 weken.”

Prognose positieve tests, rekening houdend met evolutie van de daling
Prognose positieve tests, rekening houdend met evolutie van de daling.

Dat betekent dat de cafés en restaurants pas eind juli opnieuw hun activiteiten zouden kunnen opstarten. “Om tegen 1 mei aan 800 coronabesmettingen per dag te komen, moeten we naar een daling van het aantal coronagevallen met 35 procent per week. Dat wordt moeilijk, maar ook niet onmogelijk als iedereen zich strikt aan de maatregelen houdt,” houdt Devroey de deur toch nog op een kier.

‘Alarmerende berichten over Zuid-Afrikaanse variant’

In de voorspellingen van Devroey wordt wel geen rekening gehouden met de vaccinatiegraad van de bevolking. Anderhalf miljoen mensen kregen al een eerste spuit, en dat aantal zal de komende weken gevoelig de hoogte ingaan.

Dirk Devroey, decaan huisartsgeneeskunde (VUB)

Het is de bedoeling om vanaf 19 april 250.000 vaccins per week uit te delen, en vanaf 1 mei zelfs 500.000. “Dat kan helpen om begin volgende maand alsnog versoepelingen door te voeren. Maar we moeten voorzichtig blijven. In het Verenigd Koninkrijk circuleren alarmerende berichten over het vaccin dat geen vat zou hebben op de Zuid-Afrikaanse variant.”

“Het hangt allemaal aan een zijden draadje, ook al omdat de druk op de zorgsector bijzonder hoog blijft. Heel wat operaties worden nog altijd uitgesteld door een gebrek aan capaciteit op intensieve zorgen. Dat mogen we niet vergeten.”

‘Harde lockdown was beter geweest’

Maar kan de politiek nog terugkomen op 1 mei als dag voor de heropstart van de horeca? “Dat is natuurlijk een beslissing waar ik zelf weinig aan kan veranderen. Maar ik heb altijd gezegd dat het niet verstandig is om ons vast te klampen aan een specifieke datum. Het is beter om te kijken naar de cijfers, al begrijp ik natuurlijk dat horeca-uitbaters snakken naar perspectief.”

Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde en decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB

Devroey had in plaats van een ‘paaspauze’ ook liever een harde lockdown gezien. “Eigenlijk is er sinds maart vorig jaar geen echte lockdown meer geweest. Het was vaak noch vis noch vlees. Met nog een harde lockdown hadden we nu misschien heel wat verder gestaan. Liever de korte pijn dan het lange lijden, denk ik dan," aldus de decaan nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?