1713 TERRAS etcetera

Een terras in Etterbeek. Burgemeester Vincent De Wolf (MR) vraagt het vertrouwen om de heropening zelf in handen te nemen.

De terrassen open op 1 mei? Burgemeesters Etterbeek en Sint-Joost steunen oproep Luik

EC
© BRUZZ
13/04/2021

De provincie Luik neemt eigenhandig de beslissing om op 1 mei horecaterrassen te heropenen, ongeacht wat het Overlegcomité woensdag zal bepalen. In Brussel pleiten de burgemeesters van Etterbeek en Sint-Joost-ten-Node voor dezelfde startdatum. Zij willen zelf kunnen beslissen of en hoe de terrassen veilig kunnen heropenen in hun gemeente.

De gouverneur van de provincie Luik neemt de vlucht vooruit: vanaf 1 mei mogen de terrassen van cafés en restaurants in de hele provincie weer open. Of dat wettelijk zal zijn, moet pas morgen blijken. Dan zit het Overlegcomité samen om te bepalen of en wanneer de horeca weer kan heropenen en in welke vorm.

“Je moet de gemeenten het vertrouwen geven om de heropening zelf te organiseren”, vindt burgemeester Vincent De Wolf (MR) van Etterbeek. “Ideaal zou zijn dat de overheid een algemene beslissing neemt die zegt: een heropening van terrassen is mogelijk - en dat elke burgemeester dan verder de inschatting kan maken over zijn eigen gemeente.”

"Ideaal zou zijn dat elke burgemeester een inschatting kan maken van zijn eigen gemeente"

Vincent De Wolf (MR), burgemeester Etterbeek

Vincent De Wolf, MR-burgemeester van Etterbeek. Op de achtergrond Didier Gosuin (Défi), burgemeester van Oudergem

In Etterbeek vindt De Wolf bijvoorbeeld dat er een onderscheid is tussen sommige drukke plaatsen, zoals het Jourdanplein, en smallere straatjes. “We moeten dat nog bekijken op gewestelijk niveau, want het zou toch dom zijn dat de terrassen in Etterbeek mogen openen, maar die van bijvoorbeeld Evere of een andere gemeente niet.”

Een echte solobeslissing zal De Wolf dus niet nemen. In Sint-Joost-ten-Node denkt burgemeester Emir Kir daar wel over na.

“Ik begrijp de gouverneur van Luik, want het is niet gemakkelijk om verder te gaan met de huidige maatregelen. Voor mij is het een reële optie om de terrassen te heropenen”, zegt Kir. Gevraagd of hij dat ook zou doen zonder groen licht van het Overlegcomité, zegt hij: “Ik denk dat wij een duidelijke boodschap aan het Overlegcomité moeten geven. Uiteraard wachten we hun beslissing af, maar als zij geen groen licht geven, zullen wij contact opnemen met de stad Luik en andere gemeenten om te zien wat wij zelf kunnen doen. Dit is niet zomaar een probleem voor de inwoners van Luik, maar overal in het land.” Kir wil dat wel overleggen met de Brusselse regeringsleiders, zegt hij.

Overlegcomité

Andere Brusselse burgemeesters reageren meer afwachtend. Olivier Maingain (Défi) van Sint-Lambrechts-Woluwe, tijdens de coronacrisis al vaker een voorloper, wil het Overlegcomité afwachten alvorens te reageren. Hetzelfde antwoord komt er van Brussels burgemeester Philippe Close (PS). In Jette zegt burgemeester Hervé Doyen (CDH) dat hij “strikt zal opvolgen wat de regering hem oplegt”. “Voor mij is het geen discussie om daarvan af te wijken. Dat een gouverneur of burgemeester zomaar zou ingaan tegen de minister van Binnenlandse Zaken, vind ik een probleem van legitimiteit”, aldus Doyen. Ook in Anderlecht zegt burgemeester Fabrice Cumps (PS) dat hij hoopt op een heropening van de terrassen, maar “het niet opportuun lijkt dat sommige gemeenten afwijken van de algemene regel”.

Horecafederatie Horeca Brussel verwacht van het Overlegcomité alvast wél dat ze zullen beslissen om de terrassen te openen vanaf 1 mei. “Onze hoop is uiteraard een volledige heropening, maar als dat niet kan, is een terras tenminste een manier om te overleven voor sommigen”, zegt voorzitter Philippe Trine. “Wat Luik doet, is volgens mij puur electoraal gestuurd. Je kan niet vragen dat Brussel zomaar buiten de wet gaat treden als de federale overheid bepaalde instructies geeft.” Trine benadrukt dat een terras alleen niet voldoende is om de kosten te dekken voor de grote meerderheid van de cafés en restaurants in Brussel.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageert dat een Brusselse beslissing over de terrassen zoals in Luik nog “te voorbarig” is. Hij wacht het Overlegcomité van woensdag af. Er is voorlopig nog geen vergadering met alle 19 burgemeesters gepland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Etterbeek , Sint-Joost-ten-Node , Economie , overlegcomité 14 april , terrassen , Horeca Brussel , heropening horeca 1 mei , heropening cafés

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni