Nijpend personeelstekort in de Brusselse horeca: 'Tot 35 procent te weinig personeel'

Renée Vervaet, Thomas Goossens
© BRUZZ
18/08/2023

De Brusselse horeca vindt geen geschikt zaal- en keukenpersoneel. Er is een personeelstekort van zo'n 30 tot 35 procent, zegt de Brusselse horecafederatie. In totaal is men voor de Brusselse horecasector op zoek naar 10.000 werknemers, inclusief het personeel dat mogelijk nodig zouden zijn voor eigenaars die er bijvoorbeeld aan denken om een tweede zaak of traiteur te openen.

In de bars en cafés zou het personeelstekort nog meevallen. Het zijn de restaurants die met de handen in het haar zitten. "Vooral tijdens en na de coronacrisis waren er tekorten omdat veel mensen in een andere sector zijn gaan werken", zegt David Debin van Horeca Brussel.

"In het begin was het nog doenbaar, omdat de sector langzaamaan weer overeind krabbelde. Maar nu alles opnieuw op kruissnelheid draait zoals voor corona, is er een groot personeelstekort."

Dat restaurants wel vaker kopzorgen te hebben, bleek donderdag nog toen het iconische restaurant in de Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat La Manufacture na 33 jaar aankondigde ermee te stoppen vanwege een faillissement. Als oorzaak haalden ze eveneens de coronacrisis aan, maar ook de energiecrisis, Good Move, gesloten tunnels en de aanslagen.

Koksopleiding

Ook bij de toonaangevende Brusselse horecaschool COOVI merken ze dat het aantal volwassenen dat kiest voor een opleiding tot kok of zaalmedewerker jaar na jaar afneemt. Daar daalde het aantal inschrijvingen sinds de coronaperiode met 20 tot 30 procent.

(Lees verder onder de video.)

Ook daar wordt de coronaperiode aangehaald als beweegreden. "De sector moest sluiten. Mensen gingen op zoek naar een nieuwe job, merkten dat de druk in andere sectoren lichter is en zijn niet meer teruggekeerd", zegt Katrien Dedobbeleer, directeur COOVI-volwassenonderwijs.

Paniek is er nog niet, want de koksopleiding blijkt wel nog populair bij jongere scholieren. Toch is het volgens de horecaschool belangrijk om ook werkzoekenden naar de horeca te lokken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni