Restaurant La Manufacture in centrum failliet na 33 jaar: 'Al jaren aan het spartelen'

CD
© BRUZZ
17/08/2023

Restaurant La Manufacture in het centrum van Brussel moet na 33 jaar sluiten. De opeenstapeling van de aanslagen, gesloten tunnels, de coronacrisis en circulatieplannen deden het restaurant naar eigen zeggen de das om. "We vinden het heel erg, maar de schuldenlast is te hoog opgelopen", klinkt het.

Op 20 juli liet La Manufacture nog weten dat het restaurant op 16 augustus weer zou openen na het verlof, maar dat is anders uitgedraaid. "Maandag hebben we het faillissement moeten aanvragen", laat het iconische restaurant in de Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat weten op sociale media.

"We zijn al jaren aan het spartelen om elke crisis te overleven", zegt office manager Iole Van Der Sluijs die al 27 jaar voor het restaurant werkt.

La Manufacture kreeg een eerste financiële klap na de aanslagen in Brussel. "We hadden heel veel internationale klanten en die kwamen plots niet meer naar Brussel, omdat ze het te gevaarlijk vonden.

Daar stopte het niet. "Later was er het probleem dat de tunnels heel lang gesloten waren. Onze Vlaamstalige klanten die van buiten Brussel kwamen, moesten te lang in de file staan en kwamen daarom niet meer", legt Van Der Sluijs uit. "En ook de voetgangerszone heeft het ons moeilijk gemaakt. Een restaurantbezoek doe je niet met de fiets of te voet als je van ver buiten het centrum komt."

Coronacrisis en Good Move

Na een tijd ging het weer iets beter met de financiën, maar toen kwam de coronacrisis. "Ons restaurant leende zich niet tot afhaalmaaltijden, dus we moesten volledig sluiten, bijna 18 maanden lang. We hebben steunmaatregelen gekregen, waar we heel dankbaar voor zijn. Maar toen we weer openden, duurde het even voor iedereen opnieuw vaak kwam, terwijl de steunmaatregelen waren weggevallen."

Ook Good Move heeft een grote impact gehad volgens Van Der Sluijs. "Mensen die van buiten Brussel kwamen, geraakten niet meer tot bij ons. Wie niet in het centrum van Brussel woont, heeft gewoon geen zin meer om naar het centrum af te zakken. En dat zorgt voor dalende inkomsten voor de horeca."

(Lees verder onder de video.)

La Manufacture ligt recht tegenover de 5 blokken van de Brusselse Haard. "Die zullen binnenkort gerenoveerd worden en de werken gaan jaren duren, wat ons nog onbereikbaarder zou maken", zegt Van Der Sluijs.

Daarom besloot het restaurant om een faillissement aan te vragen. "We hebben maandag met spijt in het hart het personeel ingelicht dat we niet meer opnieuw kunnen opengaan", betreurt Van Der Sluijs. "We vinden het heel erg, maar de schuldenlast is te hoog opgelopen."

"We willen de trouwe klanten die wekelijks bij ons zaten ontzettend bedanken om ons 33 jaar lang te steunen", benadrukt Van Der Sluijs nog. "Helaas eindigt het hier."

Sluitingen

La Manufacture is niet het eerste restaurant dat onder andere de coronacrisis aanhaalt als redenen van sluiting. Eind vorig jaar sloot Pasta Madre op het Rouppeplein de deuren. In 2021 gingen onder meer restaurant Belga Queen en Taverne du Passage in de Sint-Hubertusgalerijen failliet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Resto & Bar , La manufacture , faillissement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni