1848 Terrassen publieke ruimte 50

Actiegroep plant hele zomer protest tegen commercialisering publieke ruimte in Brussel

© Belga
13/07/2023

De actiegroep Free54 plant de hele zomer acties tegen "de commercialisering van de publieke ruimte" in Brussel. De groep verzet zich onder meer tegen de uitbreiding van horecaterrassen in het centrum.

Bij een eerste actie eind juni op het Sint-Katelijneplein in de Dansaertwijk waren volgens de actiegroep ongeveer 400 mensen aanwezig. Nu vrijdag, vanaf 18 uur, is een volgende actie gepland. Bedoeling is om de Brusselse jeugd, sympathisanten en bewoners op het plein te verzamelen en om samen te dansen, een pintje te drinken en "te chillen" tegen een "commerciële en weinig inclusieve visie op de openbare ruimte in onze stad", aldus de actiegroep.

De actiegroep ontstond na een uitbreiding van de terrassen op het Sint-Katelijneplein. "In 2015 werden plotsklaps de terrassen uitgebreid tot op het Sint-Katelijneplein, gesubsidieerd door het Brusselse schepencollege", zegt Niels Coppens van Free54. "Met de jeugd en minderbedeelden werd geen rekening gehouden. Eigenlijk werd er op die manier een doelbewuste uitsluiting uit de openbare ruimte georganiseerd. Dit met ons eigen belastinggeld." In 2016 en 2017 voerde de groep al verschillende keren actie op het plein.

"Terwijl politici beweren dat de openbare ruimte wordt getransformeerd ten voordele van de burgers, hebben we in werkelijkheid gezien hoe commerciële belangen voorrang hebben gekregen op de basisbehoeften van de burgers in Brussel. Terrassen hebben de trottoirs overgenomen, openbare infrastructuur werd weggehaald en lokale bedrijven zijn vervangen door ketenrestaurants", zegt Free54.

Gebroken beloften

De actiegroep eist dat de terrassen op het Sint-Katelijneplein opnieuw verdwijnen. De verwijderde banken moeten in ere worden hersteld. Van de 14 openbare zitbanken die in 2015 op het plein stonden, staan er vandaag nog een handvol. De terrassen van de restaurants rond het plein palmen vandaag ruim de helft van het plein in.

De belofte dat de lokale economie baat zou hebben bij de uitbreiding van de terrassen op het plein, is volgens de actiegroep gebroken. "We zien dat de meerwaarde gecreëerd door de terrassen ertoe heeft geleid dat de eigendommen van de lokale restaurants in handen zijn gekomen van grote ketens en lokale en kleinere investeerders geen enkele ruimte meer hebben om zelf iets uit te bouwen", aldus Coppens.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni