1848 Terrassen publieke ruimte 25

Free54 voert actie tegen commercialisering publieke ruimte in Brussel

© Belga
29/06/2023

De actiegroep Free54 zal vrijdag actie voeren op het Sint-Katelijneplein in Brussel. De organisatoren klagen de commercialisering van de publieke ruimte in Brussel aan. Ze roepen geïnteresseerden op om vrijdagavond te "chillen, praten, dansen, voetballen en een drankje te drinken" op het plein in de Dansaertwijk. De actie zal plaatsvinden vanaf 18.00 uur.

De organisatie stelt dat het aanzicht van Brussel door de jaren heen is veranderd. "De pleinen en voetpaden in onze stad zijn overgenomen door terrassen, openbare zitbanken zijn schaars en alcohol drinken in de openbare ruimte of op de straten is verboden."

In 2015 besloot voormalig Brussels schepen voor Economie en Werk Marion Lemesre (MR) om de restaurants aan het Sint-Katelijneplein toe te staan de terrassen uit te breiden, gesubsidieerd door de stad Brussel.

"Lemesre drukte het beleid door met de belofte de lokale economie te stimuleren. Sindsdien zijn de terrassen almaar blijven groeien. Openbare zitbanken werden verwijderd en de politiediensten stigmatiseerden de jeugd door regelmatige controles uit te voeren op het plein", meent actiegroep Free54, die datzelfde jaar ontstond als een tegenbeweging.

Van de 14 openbare zitbanken staan er zeven jaar later nog slechts een handvol overeind. Zes van de zeven lokale Brusselse restaurants op het plein werden vervangen door restaurantketens zoals Ellis Gourmet Burger of Bavet. "Deze restaurants met een agressief businessplan concurreren de lokale economie dood. Het blind vertrouwen in de toeristeneconomie heeft het publieke gebruik van het plein overspoeld."

Free54 klaagt aan dat het Brusselse stadsbestuur "zij die geld hebben een bevoorrechte plek geeft in de stad." Een stad die volgens de actiegroep vandaag volledig wordt vormgegeven door de belangen van commerciële spelers. Daarom roepen ze alle bewoners van de stad op om "de straten, straathoeken en pleinen in Brussel opnieuw op te eisen voor publiek gebruik".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni