Actiegroep klaagt commercialisering openbare ruimte aan: 'Willen tegengewicht bieden'

© BRUZZ
30/06/2023

De actiegroep Free54 heeft vrijdagavond op het Sint-Katelijneplein de commercialisering van de publieke ruimte aangeklaagd. Sinds 18 uur zitten zo'n honderd actievoerders aan de trappen van de Sint-Katelijnekerk om hun ongenoegen te uiten. "Wij hebben het gevoel dat deze plek minder en minder van ons wordt."

"De pleinen en voetpaden in onze stad zijn overgenomen door terrassen, openbare zitbanken zijn schaars en alcohol drinken in de openbare ruimte of op de straten is verboden," klonk het.

Free 54 verwijt het Brusselse stadsbestuur dat ze 'mensen die geld hebben een bevoorrechte plek geeft in de stad'. Ze willen daarom de publieke ruimte opnieuw 'opeisen'.

Terrasuitbreiding

In 2015 stond voormalig Brussels schepen voor Economie en Werk Marion Lemesre (MR) de restaurants aan het Sint-Katelijneplein toe de terrassen uit te breiden.

"Lemesre drukte het beleid door met de belofte de lokale economie te stimuleren", aldus de actievoerders. "Sindsdien zijn zes van de zeven lokale Brusselse restaurants op het plein vervangen door restaurantketens zoals Ellis Gourmet Burger of Bavet, en de terrassen zijn ook blijven groeien. Daarnaast werden openbare zitbanken verwijderd en stigmatiseerden de politiediensten de jeugd door regelmatige controles uit te voeren op het plein."

Van de 14 openbare zitbanken staan er zeven jaar later nog een handvol overeind.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Sint-Katelijne , Free54 , terrassen Sint-Katelijneplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni