Buurtwijngaard ingehuldigd in Ukkel: 'Volgend jaar eerste schuimwijn'

Renée Vervaet
© BRUZZ
18/06/2023

Op zaterdag is stadswijngaard Paola ingehuldigd, met 40 wijnstokken op een openbaar perceeltje in Ukkel. Het burgerinitiatief ‘Les Vignes en Ville’ wil Brusselaars laten kennismaken met de wijnteelt en hoopt in 2024 haar eerste burgerwijn te bottelen.

De lap grond van 200 vierkante meter, gelegen tussen de Prinses Paolalaan en de Joseph Jongenlaan, werd gebruikt als speelterrein voor honden. Twee buurtbewoners kwamen met het idee om het publieke veldje nieuw leven in te blazen, met een stadswijngaard.

Met steun van de gemeente kon het collectief dit voorjaar 40 wijnstokken aanplanten. “Het doel van de wijngaard is vooral om mensen samen te brengen en ze aan de hand van workshops kennis te laten maken met de werking van een wijngaard”, vertelt Marc Elferink, van Les Vignes en Ville.

"Met dit project activeren we de publieke ruimte. Iedereen die wil, kan meehelpen en leren over wijnteelt."

Marc Elferink van Les Vignes en Ville

De bedoeling is ook om een echte burgerwijn te telen. ‘Stadswijngaard Paola’ is een pilootproject. De zoektocht naar andere geschikte percelen is al volop aan de gang. Het doel is om op termijn met 200 wijnstokken zo’n 200 liter per jaar te produceren.

“We kozen voor een Souvignier Gris, een druivensoort tussen wit en rood, die resistent is tegen schimmels en tegen grotere temperatuurverschillen. Het is een sterke soort die ook niet besproeid moet worden met chemische producten”, legt Elferink uit. “We gaan er een witte mousserende wijn van maken”.

“Maar het blijft eerst en vooral een participatief en educatief project. We activeren op deze manier de publieke ruimte die in onze gemeente voorhanden is. En dat allemaal op een ecologische manier”.

Video: Marc Elferink.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni