Review
Score: 4 op 5

Le Cheval Marin: beschermde brasserie eindelijk heropend

Michel Verlinden
© BRUZZ
13/10/2023

Meer dan twintig jaar geleden ging Le Cheval Marin failliet, sindsdien bleef het restaurant – op een korte heropening in 2018 na – gesloten. Maar vandaag zwaaien de deuren opnieuw open en krijgt de stad weer wat meer kleur.

Le Cheval Marin werd door AB InBev, samen met de dienst Monumenten en Landschappen van het Brussels Gewest, lange tijd gerenoveerd, tot het team van Café la Pompe het in 2018 heropende. De coronacrisis maakte vroegtijdig een einde aan dat initiatief, en het prachtige gebouw uit de zeventiende eeuw, dat de verblijfplaats van de kapitein van de haven van Brussel was, ging weer dicht.

Maar vandaag kan je er weer binnenlopen. Als je de deur openduwt, sta je in een grote ruimte met een erg charmant decor, dat doet denken aan de ietwat donkere cafés van Midden-Europa, in Wenen of Praag. Indrukwekkende houten lambriseringen, een sensuele bar – je krijgt zin om haar aan te raken –, kleine ronde tafels in marmer en veel spiegels, het geheel dwingt je tot introspectie en zelfs tot het beschrijven ervan. We vallen voor de tinten, van groen tot taupe, en noteren hoe de elegante S-vormige bank de ruimte als een soort centraal eiland vormgeeft.

De uitbaters van Le Cheval Marin hebben klasse: ze serveren een uitgelezen bierkaart en heerlijke huisgemaakte kroketten in een elegant decor

De ploeg van Café des Minimes – Charles Levie, Léopold van der Gracht, Jean Van Campenhout en Tanguy Soille – staat er nu aan het roer. Dit kwartet, ook de bezielers van Café Circus op het Londenplein, weet van wanten. Kijk maar naar de biertjes die ze aanbieden – van Brasserie de la Senne, La Mule, Illegaal (6,10 euro voor de Golden IPA), La Source ...

Hun goede smaak stopt niet bij dat bierglas. Met een niet al te uitgebreide kaart met snacks en kleine gerechten houden ze niemand voor de gek – met uitzondering van een karige en veel te zoute portie olijven (5 euro). Het beste bewijs van hun doorgedreven toewijding is te vinden in de garnalen- (16 euro voor twee) en kaaskroketten (13 euro voor twee). Die lekkernijen, gehuld in panko, verschijnen op ons bord met gefrituurde peterselie en ingemaakte uitjes. Ze zijn onmiskenbaar huisgemaakt. Hetzelfde geldt voor de vegetarische americain met rode biet en bijbehorende kruiden, geserveerd met knapperige frietjes.

Ook het vermelden waard is de zaal op de eerste verdieping, die de culturele kaart trekt: elke donderdag zijn er liveconcerten, in het weekend zijn er dj-sets en jamsessies.

LE CHEVAL MARIN
Baksteenkaai 90, Brussel
www.lechevalmarin.com
di > do 17 > 1.00, vr 17 > 2.00, za 12 > 2.00, zo 12 > 1.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni