Café Metteko met leeg terras. Café Monk. Cafés moesten al sluiten om 23 uur om een verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken. Vanaf 7 oktober 2020 moeten cafés in Brussel opnieuw volledig sluiten.
© PhotoNews | Café Metteko met leeg terras. Café Monk. Cafés moesten al sluiten om 23 uur om een verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken. Vanaf 7 oktober 2020 moesten cafés in Brussel opnieuw volledig sluiten.

Brussel buigt zich over sluitingsuur terrassen en handhaving zonder avondklok

TDN
© BRUZZ
20/04/2021

De gewestelijke veiligheidsraad buigt zich dinsdagnamiddag over de huidige Brusselse coronamaatregelen, maar ook over de impact van de geplande versoepelingen vanaf 8 mei. Over de meest pertinente vraag - hoe handhaven we zonder avondklok - zijn de meningen alvast verdeeld.

Drie weken geleden besliste minister-president Rudi Vervoort (PS) bijna geruisloos om de avondklok vanaf 22 uur te verlengen tot eind april. Sindsdien evolueren de coronacijfers gunstig, al liggen de intensieve zorgen van de Brusselse ziekenhuizen goed vol en behoort het Brussels Gewest met een incidentie van 206 ook tot de mindere leerlingen van de klas.

Toch gaat vanaf 8 mei de avondklok op de schop. En - op nadrukkelijk verzoek van Vervoort - mogen de cafés opnieuw hun terrastafels buiten zetten en er volk ontvangen. Dat heeft het Overlegcomité vorige week beslist. Wat dat betekent voor Brussel en de handhaving moet dinsdagnamiddag duidelijk worden.

De avondklok - die in de hoofdstad vanaf 22 uur al inging - zal vervangen worden door een samenscholingsverbod van meer dan drie personen. Bij de Brusselse politiezones, die dinsdagnamiddag mee aan tafel schuiven, heerst veel scepsis over de toepasbaarheid van die maatregel. De avondklok bood agenten een houvast voor de handhaving. “Het was tenminste duidelijk”, zegt de woordvoerster van de zone Zuid. Maar Vervoort is stellig. “De avondklok verdwijnt.”

politie_noordstation
© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ | Zonder avondklok wordt de taak van agenten een pak moeilijker.

Niet alle burgemeesters zijn het daarmee eens. De Brusselse realiteit is nu eenmaal anders dan in de rest van het land, klinkt het. “Daarom zou het misschien beter zijn om de avondklok geleidelijk af te bouwen vanaf 8 mei in plaats van heel abrupt”, aldus een burgervader die dinsdag dus een Brusselse uitzondering op de avondklok zal verdedigen.

Ook Philippe Close (PS) van de stad Brussel wil minstens een “alternatief” op het federale samenscholingsverbod. Hoe dat er precies moet uitzien, blijft koffiedik kijken. “We zullen dat onderling bespreken”, aldus Close. Hij wil in elk geval vermijden dat elke gemeente een andere maatregel neemt.

Terras tot 20 uur?

Vermoedelijk zullen de terrassen slechts tot een vast tijdstip mogen openblijven. Er gaan politieke stemmen op om in eerste instantie vanaf 20 uur de terrassen te sluiten en dat op termijn eventueel te verlaten naar 22 uur, als de cijfers dat toelaten. Niet onbelangrijk: of de avondklok en het horecaverbod effectief op de schop gaan vanaf 8 mei, is ook nog aan een aantal voorwaarden gekoppeld.

Extra maatregelen komen er sowieso niet. De huidige maatregelen zullen wel nog eens geëvalueerd en besproken worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het alcoholverbod, de verplichte sluiting van winkels om 20 uur en de algemene mondmaskerplicht. Enorme versoepelingen moeten op die ingrepen niet meteen verwacht worden.

De gewestelijke veiligheidsraad, die behalve Vervoort, politie en burgemeesters ook de Hoge Ambtenaar omvat, komt digitaal samen om 15.30 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Rudi Vervoort, burgemeester Philippe Close, gewestelijke veiligheidsraad, avondklok coronacrisis, handhaving coronacrisis, terrassen open

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni