Brussels minister-president Rudi Vervoort op de persconferentie na het overlegcomité van 24 maart 2021 waar opnieuw beslist werd tot strengere coronamaatregelen

| Brussels minister-president Rudi Vervoort na het Overlegcomité van 24 maart 2021

Vervoort: 'Snelle opening horeca beste voor Brussel'

TG
© BRUZZ
14/04/2021

Het Brussels Gewest is bijzonder hard geraakt door de sluiting van de horeca, erkent Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Voor Brussel zou een snelle heropening dus goed zijn, zei hij op nieuwszender LN24, net voor het Overlegcomité zich over de heropening van de horeca buigt. Een concrete datum gaf Vervoort niet, maar hij gaf aan dat het begin mei zou moeten gebeuren.

Aanleiding voor het gesprek op de nieuwszender was het Overlegcomité van 14 april over de coronamaatregelen, maar ook de dalende motivatie van de Belgen om de coronamaatregelen te blijven volgen. Vervoort had daar begrip voor. "Het is niet zo verrassend, we leven al een jaar met een zwaard van Damocles boven ons hoofd," zei de minister-president. "Bij elke stap vooruit is er ook wel een stap achteruit en komt er iets bij om de situatie te compliceren." Al wees hij ook op de situatie in de ziekenhuizen, die nog steeds gespannen is.

Er zijn daarom maatregelen nodig om mensen wat zuurstof te geven, gaf Vervoort aan. "Het Brussels Gewest is de regio die het zwaarst getroffen is door de sluiting van de horeca. Als we geen economische woestijn willen wanneer de sector op grote schaal heropent, dan moeten we actie ondernemen. Een snelle heropening van de horeca zou het beste zijn voor Brussel."

Begin mei

Een concrete datum voor een (gedeeltelijke) heropening gaf Vervoort niet, ook niet de eerder aangekondigde datum van 1 mei. "Daar zal over gediscussieerd moeten worden. Het wordt geen simpel debat, maar hoe je het ook draait of keert, de discussie gaat over een paar dagen tussen 1 en 10 mei."

Voor acties zoals die van de burgemeester en gouverneur van Luik (PS en MR) om op eigen houtje de terrassen te heropenen vanaf 1 mei had Vervoort geen begrip. "Regels zijn er voor het hele land."

De minister-president ging tot slot nog in op het voorstel van Franstalige experts om een covid safe-label in te voeren. Dat label moet aantonen dat een onderneming zich houdt aan een aantal normen en dus relatief veilig is. "Een goed idee," vond Vervoort. "Eens een investering is gebeurd voor verluchting of luchtzuivering zou een zaak open moeten kunnen blijven. We moeten dan wel goed bepalen hoe dat label behaald kan worden en er moet controle zijn."

Voor kleine restaurants en cafés kan het label wel een probleem vormen, omdat zij mogelijk nooit met eigen middelen de normen zullen halen. Voor hen zou er dus een hulpmechanisme moeten komen. Overigens stelde toerisme-organisatie Visit.Brussels begin 2021 al een gezondheidscertificaat voor.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni