| (archiefbeeld)

Korpschef over verdwijnen avondklok: ‘Handhaven wordt moeilijke opdracht'

EDB
© BRUZZ
15/04/2021
Updated: 15/04/2021 10.41u

Op 8 mei verdwijnt de avondklok, besliste het Overlegcomité woensdag. In ruil komt er een samenscholingsverbod waarbij je ’s nachts met niet meer dan drie mag buitenkomen. De politie is evenwel beducht voor problemen. Burgemeester Close denkt na over een alternatief dat beter afgestemd is op de situatie van een grootstad.

Vooral in Brussel begon de avondklok zwaar te wegen: de maatregel gaat er immers al in om 22 uur. Maar vanaf 8 mei wordt die avondklok vervangen door een samenscholingsverbod vanaf middernacht.

De politie is echter beducht voor problemen als het ’s avonds warmer begint te worden en mensen langer buiten willen blijven, vertelt Jurgen De Landsheer, korpschef van politiezone Brussel Zuid op Radio 1.

“De avondklok bood de mensen wel duidelijkheid, dat zijn we nu voor een stukje kwijt,” klinkt het. “Ik ben blij zoals eenieder dat er vrijheid komt en dat mensen kunnen genieten van het betere weer, maar we moeten het natuurlijk kunnen blijven handhaven en dat zal een moeilijke opdracht worden.”

“We weten ook dat wanneer iemand iets gedronken heeft, het er meteen iets losser aan toegaat en men ook wat assertiever naar ons toe is,” aldus De Landsheer.

Alternatief

Nog op radio 1 gaf Brussels burgemeester Philippe Close (PS) toe dat de avondklok het makkelijk maakt om aan handhaving te doen, maar dat het normaal is dat de maatregel stopt. "We moeten stoppen met de avondklok," aldus Close. "Ze kan niet bestaan in een normaal leven in een democratie. De regel dient meer voor een oorlogsperiode. Ik begrijp dus de beslissing van het Overlegcomité."

De burgemeester gaf ook aan dat er in Brussel mogelijk sprake zal zijn van een alternatief voor het samenscholingsverbod dat op federaal niveau werd uitgesproken. "We zijn misschien van plan om een andere regel voor het samenscholingsverbod uit te vaardigen," klinkt het. "Met onze bevolkingsdichtheid is het noodzakelijk om daar een alternatief voor te hebben. We hebben volgende week een vergadering over dit onderwerp met de minister-president en de andere gemeenten en we moeten daarover samen beslissen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni