Etterbeek sluit hele straten af voor terrassen

© Beliris

Vanaf 8 mei mag de horeca terrassen openhouden tot 22 uur. Maar omdat heel wat restaurants en cafés in Etterbeek geen terras hebben, neemt burgemeester Vincent De Wolf (MR) maatregelen. Zo zullen enkele straten tot 22 uur worden afgesloten om de horeca de kans te bieden tafels en stoelen buiten te zetten.

Dat schrijft La Capitale en wordt door burgemeester De Wolf bevestigd. De gemeente Etterbeek telt zo’n 130 cafés en restaurants, veelal zonder terras of tuin. Om de zwaar getroffen sector tegemoet te komen, neemt burgemeester De Wolf nieuwe maatregelen.

“Sommige handelaars zijn erg zwaar getroffen door de sluiting,” aldus De Wolf. “We willen de sector een steuntje in de rug geven. Daarom zullen delen van bepaalde straten overdag afgesloten worden tot 22 uur.”

Volgens schepen van Middenstand Aziz Es (MR) kwam het initiatief tot stand omdat het door de belanghebbenden werd goedgekeurd. “We hebben het project aan de handelaars voorgesteld en ze zijn allemaal opgetogen omdat het de economie in de buurt nieuw leven zal inblazen.”

Concreet zal een deel van de Generaal Lemanstraat voor auto’s worden afgesloten. De Sint-Pieterssteenweg zal worden afgesloten vanaf restaurant Stirwen tot aan het Jourdanplein. Op het Sint-Pietersplein zullen alle parkeerplaatsen worden opgeheven om plaats te maken voor terrassen. De parkeerplaats voor de Bistropolitan en Le Monde est Petit zal worden leeggehaald. Tot slot zal ook het laagste deel van de Pervijzestraat worden afgesloten.

"Het idee is om in mei te beginnen. Midden juni zullen we beslissen of we de maatregel tijdens de zomer zullen verlengen," voegt de burgemeester eraan toe. "De bedoeling is gezelligheid in de straten te brengen, de mensen weer plezier te geven en een beetje normaal te leven.”

Ook na coronaperiode

Eerder raakte al bekend dat Etterbeek van plan is om ook na de coronaperiode horecaterrassen in de openbare ruimte toe te staan voor een equivalent van twee parkeerplaatsen. Dit jaar zal dat nog gratis zijn, volgend jaar wordt die mogelijkheid betalend, vertelt De Wolf aan BRUZZ. De optie wordt aangeboden tussen april en oktober.

“Maar het is niet de bedoeling om zomaar n’importe quoi te installeren,” aldus De Wolf. “Er moeten duurzame materialen gebruikt worden. We hebben ook hoogte- en veiligheidselementen bepaald", vervolgt de burgemeester.

De maatregelen zijn niet zonder gevolgen voor auto's. Door de terrasverlengingen op de parkeerplaatsen en de afgesloten gedeelten van straten zullen sommige burgers een andere plaats moeten zoeken om hun voertuig te parkeren.

De burgemeester meldt momenteel aan alternatieve oplossingen voor deze tijdelijk onbeschikbare parkeerplaatsen te werken. "Misschien zullen sommige buurtbewoners niet blij zijn, maar het is legitiem om een geste te doen gezien de ramp die de horeca meemaakt," klinkt het.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?