VUB-prof Devroey: 'Brussel overweegt beter vervroegd sluitingsuur horeca'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 11 augustus 2020

Woensdag of donderdag wordt de algemene mondmaskerplicht in Brussel wellicht ingevoerd. Experts betwijfelen of dat voldoende zal zijn om het virus af te remmen en pleiten voor extra maatregelen. "Brussel kan wel een tandje bijsteken om ervoor te zorgen dat het niet het nieuwe Antwerpen wordt. Men kan bijvoorbeeld overwegen om de cafés om 23 uur te sluiten", zegt VUB-professor en voorzitter van de vakgroep Huisartsgeneeskunde en Chronische zorg aan de VUB Dirk Devroey.

Als de alarmdrempel van 50 besmettingen per 100.000 inwoners op weekbasis voor het hele Gewest wordt overschreden, komt er een algemene mondmaskerplicht. Dat kondigde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vorige week aan. Vandaag zegt Vervoort dat alles klaar is om de algemene mondmaskerplicht woensdag of donderdag in te voeren, omdat de alarmdrempel wellicht dan overschreden wordt.

"De algemene mondmaskerplicht is nuttig op plaatsen waar veel mensen samenkomen, dus binnen overal", zegt VUB-professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey. De mondmaskerplicht zou ook buiten gelden, al vindt Devroey dat net zoals de virologen Marc van Ranst en Pierre Van Damme niet altijd even nuttig. "Ik pleit ervoor om de maatregel in parken en bossen iets soepeler te gaan toepassen, om mensen net de mogelijkheid te geven om het masker af te nemen en gewoon te kunnen ademen."

'Voorkomen dat Brussel Antwerpen achternagaat'

Naast de algemene mondmaskerplicht komen er voorlopig geen andere coronamaatregelen in Brussel. Toch pleit epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) voor maatregelen die in Antwerpen genomen werden. Ook VUB-professor Devroey vindt dat extra maatregelen nodig zijn.

"Brussel kan een tandje bijsteken om ervoor te zorgen dat Brussel niet het nieuwe Antwerpen wordt", aldus Devroey. "Daarom is het bijvoorbeeld nuttig om te overwegen om de cafés om 23 uur te sluiten. Dat zou een soepele maatregel zijn waarmee je de horeca weinig treft, maar waardoor je het virus wel afremt."

Gemeentelijke aanpak: 'Niet langer wachten'

Voor het hele Gewest is de alarmdrempel bijna overschreden, maar Devroey benadrukt dat verschillende gemeenten de drempel van 50 besmettingen al hebben overschreden en burgemeesters maatregelen kunnen nemen.

"Onder meer Anderlecht, Jette en Sint-Gillis zitten in de problemen. In die gemeenten kan je bijkomende maatregelen treffen als burgemeester. Die mogelijkheid bestaat veel beter in Brussel dan in Antwerpen", aldus Devroey. "Ik begrijp dat ze terughoudend zijn, maar als je je bevolking, de economie en de horeca wil beschermen, is het beter om nu in actie te schieten en niet langer te wachten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?