Gewest nadert alarmdrempel: 'Mondmaskerplicht vanaf woensdag of donderdag'

Versoepeling van de corona-lockdown: op 18 mei mogen kapperszaken opnieuw openen Versoepeling van de corona-lockdown: op 18 mei mogen kapperszaken opnieuw openen
© PhotoNews
| Versoepeling van de corona-lockdown: op 18 mei mogen kapperszaken opnieuw openen.
© PhotoNews
| Versoepeling van de corona-lockdown: op 18 mei mogen kapperszaken opnieuw openen.
Updated: 11-08-2020 - 12:55

Bijna de helft van de negentien Brusselse gemeenten registreerde in de periode tussen 1 en 7 augustus meer dan vijftig besmettingen met Covid-19 op 100.000 inwoners. Het aantal besmettingen op het volledige grondgebied bedraagt nu 47,1 per 100.000 inwoners. Minister-president Rudi Vervoort (PS) zegt dat alles in gereedheid is gebracht om de mondmaskerplicht in te voeren.

Uit cijfers die gezondheidsinstituut Sciensano dinsdagochtend publiceerde blijkt opnieuw een stijging van het aantal besmettingen in Anderlecht (76), Jette (59), Schaarbeek (57), Ganshoren (56), Brussel-Stad (54), Molenbeek (52) en Sint-Joost-ten-Node (51). Sint-Agatha-Berchem (48) en Sint-Gillis (48) zakken opnieuw onder de "kritische fase" van 50 besmettingen per 100.000 inwoners. Ook Vorst (48) en Elsene (46) zitten niet ver onder de drempel meer.

'Tijd voor actie'

Voor het hele gewest bedraagt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners op weekbasis 47,1. Zodra de kaap van 50 besmettingen gerond wordt, treedt een mondmaskerplicht op het volledig Brussels grondgebied in werking. De voorbije zeven dagen steeg het aantal besmettingen in Brussel met 40 procent, wat in vergelijking met de weekcijfers van maandagochtend een stagnatie van de groei betekent.

De situatie in het Brussels Gewest blijft dus heel precair. Het reproductiegetal, dat weergeeft aan hoeveel mensen een besmette patiënt het virus overdraagt, ligt nergens in het land zo hoog. Professor Dirk Devroey, voorzitter van de vakgroep Huisartsgeneeskunde en Chronische zorg aan de VUB, maant de Brusselse beleidsmaker aan tot actie. Volgens zijn statistieken zit het risicogetal al twee dagen boven 50 voor het hele grondgebied.

Geen uitstel

Bij het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) bevestigen ze nogmaals dat de mondmaskerplicht wordt ingevoerd van zodra de drempel van 50 overschreden is voor het hele gewest. Andere stemmen lieten verstaan dat nog wat gewacht zou worden tot dat cijfer zich stabiliseert, maar dat klopt dus niet. "Het gaat al om een cijfer van de voorbije zeven dagen," zegt woordvoerder Nancy Ngoma.

Het Gewest heeft al een gouverneursbesluit klaar. Van zodra de alarmdrempel is bereikt, tekent de minister-president Vervoort en is het van kracht op het hele grondgebied. Zoals eerder gemeld geldt het ook voor fietsers, in parken en op pleinen. Bij intensief sporten is het mondmasker niet verplicht.

Bij het kabinet Vervoort gaan ze ervan uit dat woensdag of donderdag de alarmdrempel is overschreden.

Volgens epidemioloog Pierre Van Damme zit het Brusselse reproductiegetal tussen 1,2 en 1,3. "Dat is een verontrustende situatie. De kans op besmetting is er hoger dan in Antwerpen, waar het r-getal naar 1 evolueert en de epidemie vertraagt", zegt Van Damme aan Het Laatste Nieuws. "Dat is een teken dat de maatregelen in Antwerpen wel degelijk effect hebben."

De kordate maatregelen, zoals de avondklok, hebben zich in Antwerpen vertaald in een afvlakking van de curve, meent Van Damme. Zo'n ingrepen zijn in de hoofdstad ook nodig. "Op die manier kunnen we eventjes, heel kordaat, het blok zetten op die samenscholingen en ook de Brusselse curve laten afvlakken."

Rest van het land

In de rest van het land lijkt de groei van het aantal coronabesmetting wel te vertragen, zo blijkt uit de nationale cijfers van Sciensano. In de periode van 1 augustus tot 7 augustus raakten gemiddeld 587,7 mensen per dag besmet met COVID-19. Het gaat om een stijging met 11 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen.

De ziekenhuisopnames stegen met 21 procent naar een gemiddelde van 26,7 opnames per dag. In diezelfde periode overleden gemiddeld elke dag 3,6 coronapatiënten, een toename met 56 procent op weekbasis. In totaal testten in ons land sinds het begin van de pandemie al 74.620 mensen positief op Covid-19. Zo'n 9.879 zieken bezweken in België aan de gevolgen van het longvirus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?