Terrassen open tot 22 uur vanaf 8 mei, maximum vier mensen per tafel

© PhotoNews
Updated: 23-04-2021 - 18:51

Het Overlegcomité zit sinds 15 uur samen. Over de heropening van de terrassen zijn de eerste beslissingen bekend. De horeca mag de terrassen openhouden tot 22 uur vanaf 8 mei. Het buitenplan kan vanaf dan ook in werking treden, als de vaccinatiecampagne aan hetzelfde tempo voortgaat. Vanaf mei zullen evenementen in openlucht mogelijk zijn met vijftig personen. Indoor zullen testevenementen mogelijk zijn.

In het Egmontpaleis vergaderen premier Alexander De Croo (Open VLD), federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en vertegenwoordigers van de deelstaten sinds 15 uur over onder meer de modaliteiten voor de heropening van de terrassen.

Op het vorige Overlegcomité werd beslist dat de horeca die op 8 mei mag openen. Het Overlegcomité is nog niet afgelopen, maar de eerste beslissingen zijn bekend. Zo mogen de terrassen open tot 22 uur. Er komt geen limiet op het aantal tafels per terras. Tafels mogen niet meer dan vier personen tellen, tenzij het gaat om een groter gezin.

Net als voor de sluiting zal er enkel aan tafel bediend worden. De afstand tussen stoelen van verschillende bubbels moet minsten anderhalve meter zijn en wie opstaat om bijvoorbeeld naar toilet te gaan, moet een mondmasker dragen.

Evenementen

Wat de maand mei betreft zal het vanaf 8 mei mogelijk zijn om buiten evenementen te organiseren tot 50 personen. Binnen zullen enkel testevenementen kunnen plaatsvinden. De bijkomende voorwaarde is ook dat 80 procent van de 65-plussers een eerste prik heeft gekregen en dat de situatie op intensieve zorg verbetert.

Voor juni zullen onder bepaalde voorwaarden evenementen mogelijk worden tot 200 personen binnen (of 75 procent van de maximumcapaciteit van de zaal) en buiten. Bij die evenementen zijn een mondmasker en sociale afstand verplicht. Daarnaast moeten ook 8 op de 10 kwetsbare mensen een eerste dosis gekregen hebben en mogen er maximaal 500 bedden ingenomen zijn op intensieve zorg.

Wat de zomermaanden juli en augustus betreft: daar zal een volgend Overlegcomité (dat zal plaatsvinden op 11 mei) over beslissen. "We moeten een klaar zicht hebben op wat mogelijk is. Voor de zomer kan je enkel een beslissing nemen als we meer zicht hebben op de situatie", aldus premier De Croo.

Jeugd en sport

Het Overlegcomité heeft vrijdag het pad geëffend voor de organisatie van de zomerkampen. Vanaf 25 juni worden activiteiten binnen én buiten mogelijk met maximaal 50 deelnemers, met de mogelijkheid om te overnachten. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon aangekondigd na afloop van het overleg tussen de verschillende regeringen.

Vanaf 8 mei kunnen activiteiten binnen een sportclub of vereniging met 25 deelnemers buiten plaatsvinden en dat voor alle leeftijden. Publiek noch overnachtingen zijn toegelaten. Voor kinderen tot en met twaalf jaar kunnen activiteiten binnen met maximaal tien deelnemers.

Brussel

Eerder deze week was de Gewestelijke Veiligheidsraad bijeengekomen om de beslissingen van het vorige Overlegcomité te bespreken. Onder meer het verdwijnen van de avondklok - die geldt nog tot 8 mei - werd besproken, maar beslissingen over nieuwe maatregelen werden toen niet genomen.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) roept de burgemeesters en korpschef volgende week woensdag opnieuw bijeen. "We bekijken dan of we complementaire maatregelen zullen nemen", aldus Vervoort. Ook de huidige Brusselse coronamaatregelen, zoals de algemene mondmaskerplicht en het alcoholverbod, worden dan op tafel gelegd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?