De Brusselse brandweer

| De Brusselse brandweer.

Disciplinaire procedure tegen ambulancier wegens racisme

26/10/2020

De brandweer van Brussel start een disciplinaire procedure op tegen een brandweerman die op sociale media racistische uitspraken gedaan zou hebben.

Daarover berichtte de Franstalige openbare omroep RTBF zondag.

Het disciplinair onderzoek spitst zich toe op discriminerende uitspraken van een brandweerman en ambulancier. De eerste plaatste begin oktober op zijn Facebookpagina een artikel over besmettingscijfers en merkte daarbij op dat het "niet toevallig Anderlecht, Molenbeek en Schaarbeek zijn" waar de meeste positieve gevallen werden geregistreerd.

Daarop reageerde een ambulancier van dezelfde Brusselse afdeling dat "hij weet waarom" er zoveel besmettingen plaatsvinden en "hoopt dat er meer doden zullen vallen". Brandweerwoordvoerder Walter Derieuw veroordeelt die uitspraken. "Brandweermannen hebben een voorbeeldfunctie. We starten in elk geval een disciplinaire procedure op."

Volgens Brussels parlementslid Jamal Ikazban (PS), die staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels) over de uitlatingen aan de tand zal voelen, is de paramedicus niet aan zijn proefstuk toe. Hij zou al verschillende keren het onderwerp geweest van tuchtprocedures binnen de brandweer.

Zo zou hij zich twee weken geleden ook agressief gedragen hebben tegenover een man van Marokkaanse origine die zijn neef wenste te bezoeken op de spoedafdeling van het Sint-Michielziekenhuis in Etterbeek. Volgens het slachtoffer, dat klacht neerlegde bij de hulpdiensten, probeerde de paramedicus hem met een ambulance omver te rijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , brandweer Brussel , Jamal Ikazban

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni