© Wauter
Live

Dit was de Vlaamse feestdag in Brussel live bij BRUZZ

© BRUZZ
11/07/2022

11 juli staat in Brussel gelijk aan 'Vlaanderen feest, Brussel Danst'. BRUZZ was er bij met een live-uitzending vanuit de BRUZZ-bus aan het Muntpunt van 12.30 tot 18.30 uur, met live verslaggeving vanuit de stad, tal van gasten in onze bus en een extra tv-journaal om 12.30 uur.

Lea: 'Vlaamse feestdag is mensen ontmoeten en genieten'

Niet alleen de jeugd is present. Ook Lea is van de partij. Voor haar is het al haar vierde Vlaamse Feestdagfeestje dit weekend. En ze heeft er duidelijk deugd van gehad.

Jonge #LikeMe fans staan klaar op Grote Markt

Ze komen van ver, om #LikeMe aan het werk te zien op de Grote Markt. Lore komt bijvoorbeeld helemaal uit Limburg om haar favoriete groep aan het werk te zien. En dan maakt zij er met het hele gezin meteen een dagje Brussel van.

De Brusselse Spelen, ideaal voor de lange zomervakantie

JES en Muntpunt ontwikkelden De Brusselse Spelen, een leuk zomerspel waarmee je opdrachtjes kan doen in Brussel, zoals bijvoorbeeld een boekfie nemen in de bib. Wies van JES vertelt bij Gunnar hoe het in zijn werk gaat. De posters zijn beschikbaar aan de gele balie van Muntpunt.

'Discobar AB' herdenkt Arno op de Grote Markt

AB-programmator Marc Decock draait op de Grote Markt plaatjes met een knipoog naar zijn onlangs overleden boezemvriend Arno.

Elke Van den Brandt: 'Brussel is de lijm die dit land samenhoudt en Nederlands heeft de laatste jaren aan belang gewonnen in de hoofdstad'

Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt steekt haar liefde voor de stad waar ze woont niet onder stoelen of banken. Ze pleit ook voor meer openbare plekken waar Brusselaars elkaar kunnen ontmoeten, over de gemeenschapsgrenzen heen.

Jan Jambon: 'Band tussen Brussel en Vlaanderen is heel belangrijk'

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon mag niet ontbreken op de 11 juli-viering. Voor de camera's van BRUZZ herhaalde hij trouw de woorden van zijn partijvoorzitter.

Brusselse ketjes verven met handen en voeten in Beursschouwburg

In de Beursschouwburg brengen kinderen hun creatieve kant naar boven. Met handen en voeten gaan ze aan de slag met verf. Of daar echt een visie mee gepaard gaat, dat is minder duidelijk. Maar fun verzekerd in elk geval!

'Het voelt als vakantie'

Geleide wandelingen zijn een traditie tijdens 'Vlaanderen Feest, Brussel Danst'. Valerie van Bazaar Trottoir neemt vandaag heel wat Vlamingen op sleeptouw door Brussel.

'Aangeven wat je zoekt met verschillende badges'

Daten en roller skaten gaan perfect samen. Britt van LGBTQ+-organisatie Match hoopt straks mensen te matchen op het roller skate terrein.

Closes Comedy Club

Vijf jaar geleden, bij zijn aanstelling als burgemeester van de stad Brussel, kreeg Philippe Close (PS) nog kritiek op het niveau van zijn Nederlands. Vandaag blijkt dat de Nederlandse lessen hun vruchten hebben afgeworpen. Een zelfverzekerde Close deed tijdens zijn 11 juli-toespraak de zaal van zijn stadhuis meerdere keren in lachen uitbarsten. Een greep uit de moppentrommel:

'Vergeten dat het vandaag Vlaamse Feestdag is'

Dat het vandaag Vlaamse Feestdag is, was hen eigenlijk ontgaan maar ze zijn hun eigen relatieverjaardag niet vergeten, want Alisa en Ben leerden elkaar vier jaar geleden kennen op een roller skate jam in Brussel. Om dat te vieren trekken ze vandaag ook nog eens de rolschaatsen aan.

Philippe Close: 'Steeds meer Vlamingen houden van Brussel, maar steden worden te vaak vergeten in debat staatshervorming'

Burgemeester van de stad Brussel Philippe Close (PS) geeft in zijn jaarlijkse 11 juli-toespraak toe dat er in zijn stad nog werk aan de winkel is. Daarmee doelt hij op de Vlaming die er zich niet altijd thuisvoelt.

Een raptekst op maat bij Rapomathon

Ook poëzie is er te vinden op de Vlaamse feestdag. In de vorm van een rap. En daar zorgen de jongens van Rapomathon voor. Na een paar persoonlijkere vragen krijg je een op maat gemaakte rap. Ook Gunnar kreeg er eentje aangemeten.

Reporter Luana op wieltjes

Ook onze reporter Luana is overstag gegaan en heeft rolschaatsen, een helm en kniebeschermers aangetrokken. Ze krijgt tips en tricks van lesgever Yannick. "Best niet achteruit leunen".

Een blik op de traditionele speeches

Chef-politiek Steven Van Garsse volgt de politieke speeches op deze Vlaamse Feestdag. "Burgemeester van de Stad Brussel Close doet een speech, in het Nederlands en brengt de mensen zelfs aan het lachen. Er waren vroeger burgemeesters die resoluut weigerden om op de Vlaamse Feestdag te speechen."

Yannick: 'Ik wil graag rolschaatsen voor mijn verjaardag'

Op het Muntplein kan je een hele dag lang roller skaten. Yannick komt hier alvast oefenen, want hij zou graag een paar rolschaatsen krijgen voor zijn verjaardag.

Muntpunt-directeur Roel Leemans: 'Heel blij dat het zover is'

Directeur van Muntpunt Roel Leemans heeft uitgekeken naar deze 'Vlaanderen Feest, Brussel Danst' en gelooft ook dat hij niet de enige is. "Ik heb daarnet vernomen dat alle activiteiten zo goed als volzitten."

Directeur van Muntpunt Roel Leemans.

Vlaming leerde Brussel een dag voor de Vlaamse feestdag kennen via ‘Zicht op Zuid’: 'Ik zou graag in Brussel komen wonen'

Vlamingen en Brusselaars konden al een dag voor de Vlaamse feestdag Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst leren kennen met ‘Zicht op Zuid’. Hoewel er heel wat activiteiten op de planning stonden, bleken vooral de wandel- en fietstochten populair.

Volg het concert van Raymond van het Groenewoud live bij BRUZZ

Ondertussen is de maker van de meezingers 'Vlaanderen boven' en 'Brussels by Night' zich aan het klaarmaken voor zijn concert vanavond. Dat kan je bij ons trouwens live volgen. Afspraak om 20:30 op deze pagina. We mochten al eens langsgaan bij de generale repetitie in Flagey.

Liesbeth Homans: 'Vlaanderen laat Brussel niet los'

Na een omzwerving in de plantentuin van Meise keert de 11 juli-viering dit jaar terug naar het stadhuis van Brussel. Daar spreekt voorzitter van het Vlaams Parlement Liesbeth Homans (N-VA) een volle zaal toe.

Bart De Wever: 'Brussel en Vlaanderen zijn onlosmakelijk verbonden'

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever kunnen Vlaanderen en Brussel niet zonder elkaar. "Brussel blijft onze administratieve hoofdstad, een plek waar nog steeds veel Vlamingen gaan werken. Antwerpen is de economische hoofdstad van Vlaanderen, daar gaan we vanmiddag vieren," vertelt De Wever aan onze reporter.

Benjamin Dalle: 'Moeten muren slopen tussen Vlaanderen en Brussel'

Op de Vlaamse feestdag wordt de band tussen Vlaanderen en Brussel gevierd. Een goed moment dus om de Vlaamse minister voor Brussel, Benjamin Dalle (CD&V) te vragen naar hoe die relatie er nu voorstaat. Hier lees je het volledige interview.

Vlaamse feestdag in Brussel

11 juli staat in Brussel gelijk aan 'Vlaanderen feest, Brussel Danst'. BRUZZ was er bij met een live-uitzending vanuit het centrum van de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Vlaamse feestdag in Brussel, Live

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie