Dit zijn de 10 nieuwe Brusselse voorbeeldgebouwen

BVR
© BRUZZ
30/12/2016

Welke gebouwen dienen als voorbeeld voor Brussel? Met deze vraag ging Be.Exemplary, een initiatief van de Brusselse regering, aan de slag. Voor 2016 werden tien laureaten gekozen. Een overzicht.

In november 2016 kwam een expertenjury samen die alle kandidaturen analyseerde en 10 laureaatprojecten aanduidde. Minister-president Rudi Vervoort (PS) en Minister van Huisvesting, Leefmilieu en Energie Céline Fremault (CDH) maakten deze laureaten vorige week bekend. Zij zullen genieten van een regionale subsidie van 100 euro per vierkante meter, goed voor een globale enveloppe van 2,6 miljoen euro.

1. Vuurkruisen

Het project “Vuurkruisen” plant in Neder-Over-Heembeek een kleuterschool met 312 plaatsen, een lagere school met 576 plaatsen en een sportzaal, geïntegreerd in een toekomstige duurzame wijk.

Het ontwerp van Buro II & Archi II springt in het oog door de verhoogde ruimte (speelruimte, natuurruimte, watervlak) en de verwelkomende architectuur, in lijn met het pedagogisch concept.

2. Buda

Het Budaproject, aan de gelijknamige brug op weg naar Vilvoorde, zal de activiteiten van het Agentschap Net Brussel groeperen, evenals een containerpark, een vrachtwagenparking, een parking voor lichte voertuigen en een sociaal gebouw.

Het ontwerp van Atelier 229 en EVR Architecten benut goed de helling van het terrein. Eén enkel centraal gebouw herbergt alle sociale functies, en is sterk gericht naar het kanaal. De hal zal ontworpen worden als een grote moduleerbare ruimte die gemakkelijk aangepast kan worden om verschillende industriële functies te verwelkomen.

3. Quatre vents à tous temps
Het project “Quatre Vents à tous temps” in Molenbeek wil twee unifamiliale huizen omvormen tot zes intergenerationele sociale woningen. Het ontwerp van APRIM Architecture richt zich in het bijzonder op een kansarm publiek en zal personen verenigen van verschillende origine en leeftijden, die gevolgd en begeleid worden door de vzw Convivial.

4. Brunfauttoren

Nog in Molenbeek staat de Brunfauttoren, die gerenoveerd moet worden. Staat op het programma: het aantal bestaande appartementen bewaren (97), de oppervlaktes en typologische verscheidenheid van de appartementen vergroten, en het gebouw naar de huidige standaarden voor comfort en veiligheid brengen.

De ambitie van het project is om het gebouw te renoveren tot een passiefbouw volgens de EPB 2015-regelgeving. Het ontwerp is van Atelier 229 en Dethier Architecture,

5. Helmet
In Schaarbeek, in de Helmetwijk, worden 18 duurzame wooneenheden en een gemeenschappelijk lokaal gebouwd. Dat plan, naar ontwerp van Urban Platform cvba, maakt deel uit van het Duurzame Wijkcontract Helmet.

Door een plooi in de gevel en een splitsing, is het stedelijke ritme geïntegreerd in de architectuur van het gebouw. Het project herdefinieert zo de hoek en markeert de toegang tot de wijk. Een polyvalente zaal en een collectieve tuin op het gelijkvloers van het project zal beheerd worden door de vzw ‘Agissons ensemble’ en zal interactie tussen de huurders en de wijkinwoners mogelijk maken.

6. Vrije Universiteit Brussel - zwembad

Na 25 jaar is het zwembad van de Vrije Universiteit Brussel dringend aan renovatie toe. Het doel is om het huidige zwembad met een kuip van 25 meter grondig te renoveren en uit te breiden met een nieuw instructiebad van 13 op 7 meter met beweegbare bodem.

Het project van Ingenieurs- en architectenbureau Essa maakt gebruik van de meest moderne doorgedreven technologieën, met het oog op de vermindering van het energieverbruik: minder waterverbruik, maximale waterrecuperatie, natuurlijke verlichting. Grijs- en regenwaterrecuperatie zal tot 70 procent van het zwembadwater recupereren. De combinatie van al deze technieken maken het tot een bijzonder vernieuwend gebouw.

7. Albertpool
Albert-dalle voorziet de realisatie van een nieuw sport- en cultuurcomplex in Vorst. Het bestaat uit de heropbouw van de niet-bebouwde hoeken van de site, de aanbieding van nieuwe diensten aan de bewoners en gebruikers van de wijk, het verlenen van een sterke wijkidentiteit en de interactie met de naburige wijken. B-Architecten en Omgeving zullen daarom twee gebouwen oprichten op terreinen langs de Alsembergsesteenweg.

8. Wijk van Meulecom
Het project in Molenbeek bestaat uit de renovatie en de transformatie van 13 appartementen, dit binnen bestaande huizenblokken die gevormd worden door drieslaapkamerhuizen. Het ontwerp van Karbon wil de brede gemeenschappelijke esplanade bewaren en een collectieve moestuin aanleggen, net als privétuinen voor de verblijven. Het project wil ook energiezuinig bouwen. Be.Exemplary noemt de consumptievermindering drastisch.

9. Maria Boodschaplyceum - turnzaal
De bestaande sportinfrastructuur van het Maria-Boodschaplyceum in Stad Brussel volstaat niet. Er moet een nieuwe turnzaal komen, en kleedruimtes met douches. Daarenboven moet de nieuwe turnzaal zich inplanten in een erg dichte stedelijke context, zonder de ruimte van de speelplaats te beperken.

BOB361 Architects gaat deze uitdaging aan door de inplanting van een half-ondergronds compact volume. Het project maakt het zo mogelijk het dak te gebruiken, dat een verlenging wordt van de speelplaats.

10. Ilot de Spiegel

“Ilot de Spiegel” is een project voor duurzame gegroepeerde woningen, goed voor 12 wooneenheden, die volledig beheerd worden door een bewonerscollectief (cohousing) in Jette. Het ontwerp is van Stekke en Fraas architecten.

Bepaalde ruimtes van het huizenblok zullen gemeenschappelijk gebruikt worden (polyvalente zaal, wasruimte, tuin, fietsruimte, atelier enz.) en vergemakkelijken spontane ontmoetingen. De gemeenschappelijke ruimtes zullen ook aangepast worden in functie van de nieuwe behoeftes van de bewoners, bijvoorbeeld opgroeiende kinderen of nieuwe hobby’s. Het interne charter voorziet de mogelijkheid om van wooneenheid te ruilen volgens de veranderende levenswijze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni