Docks overschrijdt kaap van twee miljoen bezoekers

© Yana Pannecoucke / Bruzz

Winkelcentrum Docks Bruxsel heeft na 17 weken al twee miljoen bezoekers ontvangen. Volgens de projectontwikkelaar zit het complex perfect op schema om in het eerste jaar het vooropgestelde doel van vijf miljoen bezoekers te halen.

In de eerste weken na de opening van het shoppingcentrum aan Van Praet doken er berichten op dat het volk wegbleef. Klopt niet, zegt Thierry Debourse van uitbater JLL Retail Management. “Dergelijke bezoekersaantallen, terwijl de economische situatie in Brussel niet echt optimaal is en Brussel de aanslagen van vorig jaar nog niet helemaal te boven is gekomen: dat is opmerkelijk.”

Behoudsgezinde mensen
Wie beweert dat de bezoekerscijfers ontgoochelend zijn, heeft een gebrek aan marktkennis, vervolgt Debourse: “Winkelcentra moeten allemaal door dezelfde cyclus: in het begin is er veel enthousiasme vanwege de nieuwigheid, nadien is er een duidelijke daling van de bezoekersaantallen, om daarna gestaag te stijgen. Mensen zijn immers behoudsgezind: ze komen eerst één keer, om het allemaal eens te zien. Daarna hernemen ze hun oude gewoontes, om beetje bij beetje terug te komen als ze verleid zijn geweest.”

Volgens Debourse heeft Docks zo’n drie jaar nodig om helemaal zijn plaats te vinden. Hij schat dat het shoppingcomplex na één jaar makkelijk aan 5,5 à 6 miljoen bezoekers zal zitten.

De uitbaters delen ook mee dat Docks tijdens de week 65 procent van de bezoekers lokt, en slechts 35 procent in het weekend. In de beginfase leek het op weekdagen nochtans opvallend rustig te zijn. Een belangrijke kanttekening is evenwel dat het winkelcentrum op zondag gesloten is en dat de cijfers dus enkel op zaterdag betrekking hebben.

Nederlandstalig publiek
Docks blijkt goed te liggen bij een Nederlandstalig publiek: 30 procent van de bezoekers komt uit de Vlaamse Rand. Het winkelcentrum ligt immers dichtbij de Noordrand: Vilvoorde, Meise en Grimbergen zijn amper een paar kilometer verderop.

De uitbaters willen het enthousiasme voor Docks verder aanwakkeren, en dan vooral na de sluitingsuren van de winkels. Nu geeft Docks ’s avonds vaak een verlaten aanblik, maar binnenkort opent het Food District: een vijftiental restaurants die tot 22.30 uur open blijven.

Docks verspreidde ook cijfers over de mobiliteit: volgens studiebureau ARIES komt 67 procent van de bezoekers met het openbaar vervoer, één shopper op de drie gebruikt de auto.

Docks Bruxsel

In dit dossier vind je alles over het shoppingcentrum Docks Bruxsel, dat in november 2016 na een lange juridische strijd opende aan de Van Praetbrug in Schaarbeek.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?