Dokters van de Wereld biedt daklozen griepvaccin aan

© Olivier Papegnies

Dokters van de Wereld gaat deze winter via mobiele teams een laagdrempelig medisch aanbod aanbieden aan daklozen in verschillende steden over heel België. In Brussel start de ngo voor het eerst met een griepvaccincampagne.

Dokters van de Wereld geeft vrijdag het startschot voor zijn medisch winterplan, dat uitgerold wordt in verschillende steden. In Brussel trekken mobiele teams van van zeker 70 verpleegkundigen, artsen en onthaalmedewerkers s' avonds naar de winteropvang om er medische en paramedische zorg te verlenen aan de dakloze mensen die er overnachten.

Mobiele zorgbussen

Daarnaast rijden ook mobiele zorgbussen uit die in (metro)stations en op straat op zoek gaan naar daklozen in nood. "Zij kunnen op de bus binnenstappen voor paramedische zorg, zoals bijvoorbeeld wondverzorging of eerste medische hulp. We delen er ook warme drankjes en winterkledij uit, zoals handschoenen, mutsen en sjaals", zegt directeur Alexis Andries.

Wie extra medische hulp nodig heeft, wordt begeleid naar onze vaste zorgcentra en partnerorganisaties. Zo stellen ook enkele ziekenhuizen hun deuren open voor daklozen die verdere hulp nodig hebben van een specialist, zoals een cardioloog of een pneumoloog.

Griepvaccins

In Brussel lanceert Dokters van de Wereld ook een griepvaccincampagne. Dat is een primeur. "Veel daklozen hebben chronische aandoeningen waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor de kwalijke gevolgen van griepinfecties. Door zichzelf en andere daklozen in de centra te vaccineren, beschermen we hen voor deze complicaties", licht medisch coördinator Ine Vanden Bussche toe.

Nog tot eind december trekken de mobiele vaccinatieteams naar sociale restaurants, het Brusselse Zuidstation en opvangcentra voor daklozen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?