Dokters van de Wereld ontkennen schurftuitbraak in Brussel-Noord

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
Updated: 05-05-2019 - 15:27

De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (Défi), gaat maandag een onderzoek vragen naar de uitbraak van schurft rond het treinstation Brussel-Noord. Zaterdag raakte bekend dat de chauffeurs van De Lijn niet langer willen stoppen aan het treinstation uit vrees voor ziektes. Volgens Dokters van de Wereld, die er consultaties houden, kloppen de geruchten echter niet.

De chauffeurs bij De Lijn klagen al maanden over onveilige en onhygiënische omstandigheden in en rond het Brusselse Noordstation. Er zou ook sprake zijn van een uitbraak van schurft, tuberculose en malaria onder de groep transmigranten die er verblijft.

De burgemeester gaat maandag aan de medische dienst een rapport vragen over een eventuele uitbraak van schuft. "Als de epidemie wordt bevestigd, moet een behandeling plaatsvinden. Dat moet regelmatig worden opgevolgd, onder goede hygiënische condities. Gezien de omstandigheden waarin die migranten leven, is dat onmogelijk", aldus Clerfayt.

Volgens de burgemeester is er weinig risico voor de reizigers en chauffeurs op besmetting met schurft, omdat daar lichamelijk contact voor nodig is. Voor tbc is toestand erger.

Geruchten

Volgens Dokters van de wereld kloppen de geruchten echter niet . “Uit de cijfers van de medische consultaties in de humanitaire hub is er van een uitbraak van TBC, malaria of schurft geen sprake: het aantal vermoedelijke gevallen van TBC blijft stabiel, het aantal gevallen van schurft is zelfs gedaald", vertelt Pierre Verbeeren, directeur van Dokters van de Wereld.

"Er is dus niets nieuws onder de zon: er zijn niet meer migranten, niet plots meer ziektes, geen outbreaks en epidemieën. Wat wel verslechtert is de mentale en fysieke gezondheid van de migranten op doorreis: de stress, vochtigheid, kou, onzekerheid, de honger, stigmatisering en het door en door precaire leven heeft een grote impact op de gezondheidstoestand.”, aldus Verbeeren.

“Het zou nuttig zijn om alvorens uitspraken te doen over epidemieën, absoluut zeker te zijn dat de cijfers en feiten kloppen. Qua stigmatisering heeft deze groep het al stevig te verduren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?