Chauffeurs De Lijn stoppen vanaf maandag niet meer in Brussel-Noord

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

De chauffeurs van De Lijn zullen vanaf maandag bij een aantal haltes aan het treinstation Brussel-Noord niet langer stoppen. Dat schrijven de websites van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd door Geert Witterzeel van de christelijke vakbond ACV. De chauffeurs vrezen voor ziektes. De Lijn zelf is niet op de hoogte.

De chauffeurs bij De Lijn klagen al maanden over onveilige en onhygiënische omstandigheden om en rond het Brusselse Noordstation. Eerder deze week berichtte Het Laatste Nieuws nog dat er sprake is van een uitbraak van schurft, tuberculose en malaria onder de groep transmigranten die er verblijft. Die uitbraak van ziektes kon echter niet aan BRUZZ bevestigd worden door het kabinet van bevoegd minister De Block (Open VLD).

De chauffeurs willen nu niet meer stoppen aan de bushaltes rond het Noordstation. Dat zijn de vakbonden ACV, ACOD en ACLVB overeengekomen. Geert Witterzeel van de christelijke ACV bevestigt aan Belga, en zegt dat ook de privébedrijven die rond het station opereren gecontacteerd zijn. Hij benadrukt dat de vakbonden hiermee niet de transmigranten willen viseren. "Het zijn schrijnende taferelen daar."

"Het gaat van kwaad naar erger", zegt Rita Coeck van de socialistische ACOD. "De directie moet een oplossing zoeken."

'Niet op de hoogte'

Bij De Lijn zelf zijn ze niet op de hoogte van de beslissing, zegt woordvoerster Anneliese Meynaerts. "De directie heeft daarover geen officiële mededeling gekregen." De Lijn neemt zondag contact op met de vakbonden om de situatie voor de bussen aan het Brusselse Noordstation uit te klaren. "We proberen de situatie uit te klaren zodat we de reizigers zo goed mogelijk kunnen informeren."

De bussen uit Leuven en Haacht zouden vanaf maandag stoppen bij Rogier. Bussen uit Dilbeek stoppen aan de halte Westland, de lijnen uit Grimbergen, Wemmel, Puurs en Meise aan Bockstael. Voor de lijnen komende van Ternat/Aalst/Groot-Bijgaarden zou de eindhalte voorzien worden aan Simonis, melden HLN en Het Nieuwsblad.

De bonden melden nog dat de maatregel van kracht blijft zolang de situatie om en rond het Noordstation niet onder handen genomen wordt.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de chauffeurs van De Lijn niet meer willen stoppen aan de halte aan het Noordstation in Brussel. Vorig jaar in november stopten de bussen van De Lijn een week lang aan Rogier in plaats van onder het Noordstation. De reden was toen dezelfde: gebrekkige hygiëne en een onveiligheidsgevoel. Na heel wat overleg op verschillende politieke niveaus werd een aantal maatregelen genomen, zoals meer politiepatrouilles en opruimacties. Daarna werd de halte wel weer gebruikt.

Enkele maanden later is volgens de vakbonden de situatie weer verslechterd: "Het kan niet de bedoeling zijn dat wij nog veel langer worden blootgesteld aan de gevaren binnen het Noordstation, zowel qua veiligheid als qua gezondheid, zowel voor de chauffeurs als voor onze klanten", klinkt het in een gezamenlijke mededeling van de vakbonden, meldt VRT NWS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?