Dokters van de Wereld kaart gebrek aan daklozenopvang aan: ‘Ongeziene wanhoop'

KVDP
© BRUZZ
24/11/2020
Updated: 24/11/2020 16.59u

Nu de winter voor de deur staat, trekt Dokters van de Wereld aan de alarmbel. Volgens de ngo is er dringend nood aan minstens 800 extra opvangplaatsen voor daklozen. "Het gevoel van wanhoop bij daklozen is nog nooit zo erg geweest."

Dat er een structureel tekort is aan opvangplaatsen voor daklozen is niets nieuws. Sinds er in Brussel een avondklok van kracht is, krijgen daklozen die geen plaats vinden in de verschillende opvangstructuren zelfs een ‘certificaat van niet-huisvesting’. Volgens Dokters van de Wereld moet de opvangcapaciteit met minstens 800 plaatsen opgetrokken worden.

“Er zijn naar schatting 4.000 dakloze Brusselaars. Momenteel zijn er ongeveer 2.900 opvangplaatsen beschikbaar. Daarom moeten er minstens 800 – liefst zelfs 1.000 - opvangplaatsen bijkomen”, stelt woordvoerster van Dokters van de Wereld Emmy Deschuttere. De ngo baseert zich op de daklozencijfers van 2018. Dit jaar trok Bruss’Help opnieuw de straat op om daklozen te tellen, maar de resultaten worden pas in februari verwacht. Dokters van de Wereld verwacht dat de cijfers hoger zullen liggen sinds de epidemie.

Alhoewel het aantal bedden voor daklozen sinds de eerste coronagolf nog nooit zo hoog is geweest, zijn de geleverde inspanningen onvoldoende, vindt Dokters van de Wereld. Daarnaast is het huidige daklozenbeleid niet duurzaam genoeg volgens de ngo. Deschuttere: “Elk jaar lijkt het alsof de winter uit de lucht komt gevallen. Het daklozenbeleid moet verder gaan dan noodopvang gedurende enkele maanden. Vandaag is het elke dag een ratrace om een plek te vinden. De opvang moet structureel en permanent zijn.”

'Weten niet meer wat doen'

Bovendien heeft de coronacrisis de leefomstandigheden van daklozen verergerd. “Ze moeten vechten voor een plek in de overvolle opvangcentra, hebben geen toegang meer tot de voedseloverschotten van de horeca en ook de meeste dagcentra hebben hun deuren gesloten”, klinkt het. “Vandaag worden de meeste daklozen elke ochtend opnieuw op straat gezet. In deze fase van de gezondheidscrisis is dat onverantwoord”, vult algemeen directeur van de Belgische tak Michel Genet aan.

Dokters van de Wereld trekt vandaag aan de alarmbel nu de winter dichter bij komt, maar ook op vraag van de daklozen die de ngo zelf over de vloer krijgt. “De daklozen die nu bij ons op consultatie komen zijn wanhopig. Ze weten niet waar ze naartoe moeten gaan”, vertelt Deschuttere. “Het gevoel van wanhoop bij daklozen is nog nooit zo erg geweest, in die mate dat zelfs de vrijwilligers niet meer weten wat ze moeten doen en daklozen zelf vragen om hierover te communiceren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, daklozen, Dokters van de Wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie