Donderdag verzoeningspoging na stakingsaanzegging spoorbonden

© PhotoNews
| Spoorwegverbinding tussen de treinstations Brussel-Noord en Brussel-Zuid.

Directie en vakbonden proberen donderdag een 24 urenstaking volgende week bij het spoor alsnog te vermijden. In de loop van de namiddag is een verzoeningsvergadering gepland, zo bevestigt zowel de socialistische vakbond als HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.

De stakingsaanzegging werd dinsdag ingediend door de socialistische vakbond ACOD en de liberale vakbond VSOA. Daardoor dreigt een 24 urenstaking bij het spoor, van woensdag 18 december om 22.00 uur tot donderdag 19 december om 22.00 uur.

De verzoeningsvergadering is onderdeel van de procedure in geval van een stakingsaanzegging. De bedoeling ervan is een poging te wagen om het dossier alsnog te ontmijnen. Komt het toch tot een staking, dan zal er een minimale dienstverlening worden uitgewerkt. Het conflict draait rond een ontwerp van sociaal akkoord voor de periode 2020-2022 bij de spoorwegen. Dat werd eerder door de bonden verworpen.

De christelijke vakbond ACV-Transcom sloot zich niet aan bij de stakingsaanzegging. De bond zei de verzoeningsvergadering af te wachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?