| ImmenCité is een gezelschapsspel van Doucheflux en Culture&Santé

Doucheflux lanceert gezelschapsspel over dakloosheid

© Belga
31/05/2022

'ImmenCité,' zo heet het gezelschapsspel dat daklozenorganisatie Doucheflux dinsdag gelanceerd heeft. Met het spel wil de organisatie aandacht vragen voor de levensomstandigheden van daklozen.

Het idee voor een gezelschapsspel over dakloosheid ontstond acht jaar geleden tijdens een gesprek met een dakloze man. "Het idee kwam van Didier L., een man die twintig jaar op straat heeft geleefd en overleden is," zegt Laurent d'Ursel, codirecteur van Doucheflux. "Hij vertelde mij dat hij het beu was om mensen te horen praten over daklozen en dat er een spel zou moeten zijn om mensen te doen begrijpen hoe het écht is om op straat te leven."

Anderhalf jaar geleden ging Doucheflux in gesprek met Cultures&Santé, een organisatie die gespecialiseerd is in communicatiemiddelen en onderwijs. Samen werd het concept verder uitgewerkt. ImmenCité is een spel dat tot acht spelers rond de tafel kan brengen.

'Vooroordelen doorbreken'

Op het spelbord zijn onder meer een politiecommissariaat, een ziekenhuis, een opvangcentrum en een sociaal restaurant te zien. Aan de hand van een kaartspel kunnen spelers stappen vooruit zetten, maar op hun parcours komen ze wel obstakels tegen. De bedoeling is dat spelers nadenken over een overlevingsstrategie.

"Het is een instrument om vooroordelen te doorbreken. Het toont aan hoe mensen overleven op straat," aldus d'Ursel nog. "We bereiden nog een gezelschapsspel voor over hoe mensen op straat belanden." In totaal heeft Cultures&Santé vijftig edities uitgebracht van ImmenCité. Organisaties kunnen de spelborden uitlenen om hun publiek te sensibiliseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , dakloze , Doucheflux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni