Doucheflux slaakt financiële noodkreet

© Saskia Vanderstichele

De vzw Doucheflux, die in april in gloednieuwe lokalen dicht bij het Zuidstation is getrokken, rekent op een subsidie om verder te kunnen blijven bestaan. Vanaf januari-februari zal de vzw door haar financiële reserves zitten en moet Doucheflux mogelijk sluiten.

Doucheflux is een dagopvang die dak- en thuislozen infrastructuur aanbiedt, zoals douches, wastafels, toiletten en urinoirs, lockers en wasmachines. 

In het kader van het Winterplan heeft de vzw subsidie gekregen voor de aanwerving van twee gespecialiseerde voltijdse opvoeders en een sociaal assistent voor de periode van 15 november tot 31 maart om zijn taken te kunnen vervullen. Taken die steeds uitbreiden doordat vluchtelingen het Maximiliaanpark onvluchten tijdens politie-acties, en dan naar Doucheflux komen. 

Na de winter is de toekomst van de vzw echter onzeker, meldt de krant La Libre Belgique. Voorzitter Laurent d'Ursel rekent dan op een gewestelijke subsidie om de werking verder te kunnen zetten. "Wij zijn er gerust op omdat we helemaal beantwoorden aan de criteria vastgelegd in de toekomstige ordonnantie voor de erkenning van dagcentra", zegt d'Ursel.  

Kritisch punt: overgang januari-februari
Problematischer is volgens d'Ursel de overgang van januari naar februari, wanneer de vzw door haar financiële reserves zal zitten en er wellicht nog geen financiële steun zal zijn.

"Die overgangsperiode is cruciaal omdat wij vier mensen in loondienst hebben, en een pak diensten en dagactiviteiten. Naast het sanitair hebben we bijvoorbeeld ook een gezelschapsspel over het leven op straat en het DouchefluxMagazine, wat cruciale manieren zijn om het grote publiek te sensibiliseren over de problematiek van kansarmoede."

Maar de vzw houdt de moed erin. "We hebben een dossier ingediend bij de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), zonder resultaat tot nog toe. Omdat er nog geen afdoend wettelijk kader bestaat voor dagcentra, zouden de bevoegde ministers ons op basis van dat dossier toch kunnen steunen."

"Het is niet zeker dat ons dossier wordt geaccepteerd. Maar het zou toch een misstap zijn dat een centrum als het onze, erkend in de wereld van de kansarmoede, zou moeten sluiten. Dat zou tragisch zijn", besluit d'Ursel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?