© DoucheFLUX via Facebook

DoucheFLUX zoekt nog honderdduizenden euro’s

AL
© BRUZZ
22/08/2016

De vzw DoucheFLUX wil in december een centrum voor daklozen openen in de buurt van het Zuidstation. De werkzaamheden zitten op schema, maar er is 400 000 à 500 000 euro tekort om ze te financieren.

DoucheFLUX renoveert een pand in de Veeartsenstraat in Anderlecht. Er komen onder andere douches, een wassalon en een hondenkennel voor daklozen. De verbouwingswerken kosten in totaal een kleine twee miljoen euro, zegt Danielle Borremans van Doucheflux aan BRUZZ. “Daarvan ontbreekt nog een 400 à 500 000 euro.”

De geldnood is nijpend. DoucheFLUX kan de factuur van de aannemer voor september nog betalen, maar voor de maand erop niet meer. Zo bevestigt bezieler Laurent d’Ursel aan BRUZZ. DoucheFLUX is een privé-initiatief. Het gaat nu op zoek naar meer donateurs en “investeerders”.

Maatschappelijke investering

“Een investering is een andere aanpak dan het doneren van geld”, legt Borremans uit. De dagelijkse werking van de vzw financiert DoucheFLUX grotendeels via giften. Het geld voor de verbouwing kwam tot nu toe vooral van investeerders.

“De minimuminvestering is 1000 euro”, zegt Borremans. “Je koopt een coöperatief aandeel. Dat geld behoort dan tot het maatschappelijke kapitaal. Dat betekent dat je op langere termijn je geld daarin hebt zitten, dat je mede-eigenaar wordt en dat je ook het project mee opvolgt. Je krijgt een hogere betrokkenheid.”

“Je hebt niet zoveel financiële profit, in de traditionele zin van het woord, maar je hebt wel een social profit”, verdedigt Borremans.

Falen is geen optie

De grove werken voor het daklozencentrum in Anderlecht zijn afgerond. Maar er is nog heel wat werk: sanitair plaatsen, betegelen, schilderen… De werkzaamheden verlopen volgens schema. Op 3 december moet de aannemer klaar zijn.

Aan een mislukking wil het team achter DoucheFLUX niet denken. “Drie jaar geleden toen we gingen voor de stedenbouwkundige vergunning, hadden we het ook even moeilijk. Overal speelde het effect van NIMBY, not in my back yard”, zegt Borremans. “We zijn toch erin geslaagd om die vergunning te bekomen.”

Borremans benadrukt dat DoucheFLUX een heel energiek team is, met een uitgebreid netwerk. In mei bracht het nog een crowdfunding-actie voor ICT-materiaal voor het daklozencentrum tot een goed einde. “We gaan geen houding aannemen van: wat als het niet lukt? Als iedereen een klein beetje geeft, dan slagen we er ook in”, zegt Borremans.

Ook met giften is DoucheFLUX tevreden en die zijn fiscaal aftrekbaar, benadrukt d’Ursel: “Een euro is een euro.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni