Doucheflux zoekt 15.000 euro voor ICT-materiaal voor daklozen

© Marc Gysens

Doucheflux, het platform dat Brusselse daklozen ondersteunt, wil door middel van crowdfunding 15,000 euro ophalen om ICT-materiaal aan te schaffen voor hun daklozencentrum. Dat centrum wordt tevens feestelijk ingehuldigd op 31 december.

Met het Doucheflux magazine, dat door en voor daklozen verkocht wordt, het radioprogramma Doucheflux On Air en tal van activiteiten ijvert de organisatie sinds 2012 voor het welzijn van daklozen. Daarbij wordt vooral gefocust op  het gebrek aan sanitaire voorzieningen voor daklozen. Daar wil Doucheflux verandering in brengen en dus opent de organisatie eind 2016 de deuren van een geheel vernieuwd gebouw van 650 vierkante meter in de buurt van het Zuidstation.

In dat gebouw zal Doucheflux 20 douches, een wassalon, 450 lockers en tal van andere diensten aanbieden aan hulpbehoevenden. De werking van de vzw berust tot dusver volledig op privéfondsen van drie aandeelhoudende organisaties, goed voor zo’n 1,5 miljoen euro die de renovatie van het gebouw aan het Zuidstation bekostigt.

Nu wil de organisatie voor het eerst ook het grote publiek inschakelen. Via het crowdfundingplatform KissKissBankBank lanceerde de organisatie haar ‘15+15+15’-campagne, waarmee het in 15 dagen 15.000 euro wil ophalen om 15 ICT-apparaten te kopen voor het gebouw.

Elektronische pasjes

“Het geld zal enerzijds dienen voor de aankoop van computers, printers en servers”, zegt Laurent d’Ursel, voorzitter van de vzw Doucheflux. “Maar ook de experts en de administratie zullen behoorlijk wat geld kosten.” Het centrum zal namelijk een uitgewerkt elektronisch systeem herbergen, waarbij hulpbehoevenden door middel van elektronische pasjes toegang kunnen krijgen tot de douches, de lockers en het wassalon.

Met nog tien dagen te gaan staat de teller op KissKissBankBank voorlopig op ruim 7.000 euro, ongeveer de helft van het beoogde bedrag. “We moeten toegeven dat het niet zo vlot loopt als we gehoopt hadden. Misschien is het concept van crowdfunding ondertussen al wat passé, iedereen vraagt natuurlijk constant om geld”, erkent d’Ursel.

De organisatie hoopt dus ook op steun van de overheid. “We hebben alle nodige dossiers ingediend, zowel op federaal als op regionaal niveau. Maar ik denk dat we pas steun zullen krijgen als het centrum ook daadwerkelijk open is”, aldus d’Ursel. Hij geeft ook mee dat het einde van de werken voorzien is op 3 december en dat het centrum feestelijk zal ingehuldigd worden op 31 december.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?