Doulkeridis: ‘Publieke domeinen gebruiken als alternatief voor duur vastgoed’

© PhotoNews
| Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene.

Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) is niet verrast door het nieuws dat de woningen in zijn gemeente de duurste van heel het land zijn. “Maar het is niet eenvoudig om daar verandering in te brengen. De steun die we vanuit het gewest krijgen om betaalbaar wonen te faciliteren is niet aangepast aan de huidige vastgoedmarkt. Bovendien is het aantal beschikbare en geschikte locaties in de gemeente beperkt.”

“Neem nu de verkoop van de postkantoren aan de Boondaalsesteenweg. Die zouden we als gemeente altijd moeten opkopen en opdelen in verschillende appartementen. Maar de verkoopprijs van het pand ligt met meer dan 9 miljoen euro simpelweg buiten ons bereik. En de beschikbare en geschikte locaties in de gemeente zijn al zo dun gezaaid”, zegt burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) nuchter.

Nochtans voorziet het Gewest financiële steun voor de gemeenten om prive-eigendommen op te kopen en te verbouwen tot appartementen. “Dat klopt, maar die bedragen zijn niet conform de prijzen die circuleren op de markt. Daar moet dringend een mouw aan worden gepast. Bouwpromotoren betalen nu gemakkelijk het dubbele van de vraagprijs en dan sta je als gemeente snel buitenspel.”

Publiek domein als reddingsboei

Toch koestert Doulkeridis hoop voor de toekomst. “Samen met bevoegd staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) ben ik een plan aan het ontwikkelen dat zuurstof moet geven aan de huizen- en appartementenmarkt.”

Ben Hamou kwam deze week zelf naar buiten met een eigen strategie om het tekort van 15.000 sociale woningen weg te werken. Dat bestaat grotendeels uit een samenwerking met de privemarkt. Projecten met een sociaal doel zouden via een fastlane sneller vergunningen krijgen en extra subsidies moeten de renovatie van bestaande woningen bevorderen.

Doulkeridis zelf ziet vooral heil in het omvormen van publieke domeinen. "Die zijn al in ons bezit, waardoor er geen ongelijke strijd meer moet worden gevoerd met bouwpromotoren." Hoe dat precies allemaal in zijn werk zal gaan, is nog onduidelijk. De komende weken wil hij in overleg met Ben Hamou de piste verder uitwerken en perfectioneren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?