Nawal Ben Hamou (PS), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen

| Nawal Ben Hamou (PS), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen.

Staatssecretaris Ben Hamou kijkt naar leegstand als oplossing voor woningtekort

GR
© BRUZZ
18/02/2020

Staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) heeft een plan klaar om het tekort van 15.000 sociale woningen op te lossen. Dat bestaat niet alleen uit de bouw van 6.400 extra woningen, maar ook uit een samenwerking met de privésector en de renovatie van leegstaande panden.

In het Brusselse regeerakkoord werd het budget voor sociale huisvesting opgetrokken naar 502 miljoen euro, maar het is vooral met een verandering van strategie dat bevoegd staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) de bakens wil verzetten.

“Dit jaar gaan we een projectoproep lanceren die ons in staat moet stellen om sleutel-op-de-deur-huizen aan te kopen. In Molenbeek en Vorst waren zo’n projecten al succesvol. Het levert enorme tijdwinst op omdat er onmiddellijk mensen in kunnen worden ondergebracht”, legt ze uit aan L’Echo.

Het grote voordeel voor de privesector is dat zij voor dergelijke projecten voorrang zullen krijgen via een fastlane. “Dat moet de vergunningsaanvragen sneller doen verlopen. In overleg met staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-SP.A) is besloten om daarvoor ook extra personeel vrij te maken.”

3.200 leegstaande woningen in gebruik nemen

In de gemeenten waar de grond schaars is, zal de staatssecretaris de kleine eigenaars aanspreken. “In Sint-Gillis, Koekelberg en Elsene willen we proberen zoveel mogelijk leegstaande huizen op te kopen en te renoveren”, aldus Ben Hamou nog.

Voor dit jaar alleen is een renovatiebudget van 118 miljoen euro voorzien, met daarbovenop nog eens 50 miljoen extra voor dringende herstellingen. Volgens de staatssecretaris moet het via deze manier van werken mogelijk zijn om 3.200 leegstaande woningen op te knappen en weer op de markt te brengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Nawal Ben Hamou , tekort aan sociale woningen , leegstand

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni