Drie besmettingen in gevangenis Sint-Gillis

© PhotoNews
| Archiefbeeld van de gevangenis van Sint-Gillis.

Twee gedetineerde en één personeelslid van de gevangenis van Sint-Gillis hebben positief getest op het coronavirus. Het personeelslid is in quarantaine thuis en de gedetineerden werden overgebracht naar de Covid-afdeling in de gevangenis van Brugge. Het gevangeniswezen wijst op het lage aantal besmettingen in de gevangenissen en de strenge maatregelen die er gelden.

Beide gedetineerden waren net binnengekomen in de gevangenis en volgens de coronamaatregelen die daar gelden eerst 24 uur in quarantaine geplaatst en getest. De eerste gedetineerde testte positief op donderdag en werd overgebracht naar de Covid-afdeling in de gevangenis van Brugge. “Hij is dus slechts in beperkte mate in contact geweest met anderen en deze mensen zitten nu allen in quarantaine,” zegt woordvoerster van het gevangeniswezen Kathleen Van De Vijver.

De tweede gedetineerde kwam maandag binnen, maar testte zaterdag pas positief. De hele afdeling waar hij was geplaatst, wordt nu onmiddellijk in quarantaine gezet. Voor het besmette personeelslid volgt de contact tracing op wie zowel in als buiten de gevangenis als in quarantaine moet worden geplaatst.

“Sinds het begin van de corona-crisis in maart hebben in de Belgische gevangenissen 33 gedetineerden positief getest, en 77 personeelsleden. Wat we opmerken is dat het bijna uitsluitend mensen zijn die nieuw binnenkomen in de gevangenis die positief testen, toch zijn we geschrokken van deze twee gevallen en gaan we bekijken of de quarantaine bij binnenkomst moet worden verlengd”.

Iedereen een masker aan

Van De Vijver wijst ook naar maatregelen die in de gevangenissen werden genomen: “Al sinds het begin van de crisis volgen wij strenge richtlijnen. Die hanteren we tot vandaag. Sinds maandag werken we ook met compartimenten om de bubbels onder de gedetineerden zo klein mogelijk te houden, wat niet vanzelfsprekend is in een overbevolkt arresthuis zoals Sint-Gillis.”

“Sinds het begin van de crisis dragen onze personeelsleden maskers. Sinds zaterdag moet iedereen altijd een masker dragen, met een aantal kleine uitzonderingen”. Binnen het gevangeniswezen is er geen tekort aan maskers. In de gevangenissen zelf werden er in totaal 120.000 maskers geproduceerd, “en de helft daarvan is voor eigen gebruik,” aldus Van De Vijver.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?