Drie houten woonmodules in Modelwijk in Laken

Paviljoenen Modelwijk Laken
© BGHM
| Een primeur voor de sociale huisvesting: installatie van houten modulaire paviljoenen
© BGHM
| Een primeur voor de sociale huisvesting: installatie van houten modulaire paviljoenen

Er is een geprefabriceerde woonmodule geïnstalleerd in de Modelwijk in Laken. Het is het tweede gebouw in een reeks van drie die in totaal 20 passiefwoningen zullen toevoegen aan de site naast de Romeinse Oprit. Het is de eerste keer in België dat deze techniek van houten prefabricatie werd toegepast in de sociale woningbouw.

"De drie gebouwen zijn samengesteld uit houten geprefabriceerde modules van hoge kwaliteit die in een atelier werden samengesteld. Er moet dus geen rekening gehouden met de weersomstandigheden bij de bouw ervan", klinkt het in een persbericht. "Deze techniek vermindert ook de bouwtijd met bijna de helft, wat zich laat voelen in de duurtijd van de werken: de werken aan deze paviljoenen zijn begonnen in november 2020 en zullen een jaar later worden afgerond, eind 2021."

"Het was noodzakelijk om snelle en innoverende herhuisvestingsoplossingen te vinden om de zware renovaties van sommige wooncomplexen niet te vertragen”, verduidelijkt Staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou. “Dat stelt de BGHM vandaag voor met de installatie van deze modulaire paviljoenen die eind dit jaar al 20 families uit de Modelwijk kunnen verwelkomen.” (Lees verder onder de foto's)

Snellere renovaties

Yves Lemmens, directeur-generaal van de BGHM, onderstreept: "Het is de eerste keer dat de BGHM deze techniek toepast voor onze woningbouw. En, gelet op de snelheid van de werken en de grote kwaliteit van de woningen, zullen andere woningen van dit type zeker volgen. Dit is exact het soort innoverende en duurzame oplossingen die we nodig hebben om het sociale woningpark op snelle en efficiënte manier te vergroten.”

De drie paviljoenen zullen in totaal 20 passiefwoningen tellen: 13 eenkamerwoningen en 7 driekamerwoningen. Ze zijn bestemd voor huurders van de Lakense Haard die momenteel in een van de torens wonen die binnenkort gerenoveerd zullen worden. "Dankzij deze modulaire paviljoenen kan ons grote renovatieplan van de volledige Modelwijk sneller vooruitgaan", zegt Christophe Pourtois, directeur-generaal van de Lakense Haard. "We hebben het renovatieproces voor de toren 8 al opgestart, net als voor toren 2 die al goedgevorderd is. Voor toren 3 zullen de werken dit jaar nog beginnen."

Het Bureau d’Études en Architectures Urbaines (BEAU) heeft de paviljoenen ontworpen en de bedrijven Lamcol en Valens staan in voor hun productie en installatie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?