| De drie koningen, in dit geval van de Benexlanden

Drie koningen in Brussel voor 60ste verjaardag Benelux

© Belga
05/06/2018

De drie vorsten van de Beneluxlanden (2 koningen, 1 groothertog), Filip, Henri en Willem-Alexander, hebben dinsdag in Brussel de zestigste verjaardag van de Benelux gevierd. Thema van de feestelijkheden was 'jonger en groener'.

Na een lunch op het paleis werd dinsdagnamiddag het nieuwe Huis van de Benelux ingehuldigd, gevolgd door een plechtige viering in Bozar, waar drie leden van de verschillende regeringen en de secretaris-generaal van de Benelux het woord namen. In de verschillende toespraken werd beklemtoond dat de samenwerking binnen de Benelux een inspiratiebron vormde voor de EU.

Met de feestelijkheden van dinsdag wordt de ondertekening, in juni 1958, herdacht van het "Verdrag tot de oprichting van de Benelux Economische Unie". Daarmee werd de toen al bestaande economische samenwerking, die al tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgestart, verbreed en verdiept.

Vijftig jaar later, in 2008, werd een nieuw Benelux-verdrag ondertekend. De samenwerking concentreert zich sindsdien op drie kernthema's: interne markt en economische unie, justitie en binnenlandse zaken en duurzame ontwikkeling.

'Benelux is pionier in Europa'

Thomas Antoine, secretaris-generaal van de Benelux, drukte in zijn toespraak de hoop uit dat de Benelux de weg blijft voorbereiden voor Europa. Ook Reynders hamerde op dat potentieel van de Benelux. "We moeten de rol van pionier, van labo blijven spelen. Daarnaast zien we ook bepaalde politieke tendenzen op wereldniveau, maar die sterken mij alleen in de overtuiging dat we, enkel door samenwerking, het welzijn en de veiligheid van de burgers kunnen versterken."

De Belgische minister Didier Reynders sloot zijn toespraak af met een steek naar de Nederlanders. "België zal op het WK Voetbal, volgende week in Rusland, de eer van de Benelux hoog houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Koning Filip , Benelux , Luxemburg , Nederland

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni