© Emir Kir

Drie Nederlandstalige bibs lanceren Arabische collectie

TDN
© BRUZZ
16/10/2017

De Nederlandstalige bibliotheken van Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node en Sint-Gillis bieden voortaan ook Arabische boeken aan. De nieuwe collectie, met onder meer Nijntje in het Arabisch, werd afgelopen weekend feestelijk gelanceerd in bibliotheken Joske en De Boekenmolen.

Niet toevallig drie gemeenten met een vrij grote groep bewoners met roots in de Maghreb hebben de handen in elkaar geslagen. In hun Nederlandstalige bibliotheken bieden zij de Arabische versie van Nijntje, maar ook poëzie van de Palestijnse dichter Mahmoed Darwiesj aan. Sint-Joost (191 boeken), Molenbeek (145 boeken) en Sint-Gillis (132) stellen samen meer dan 400 Arabische boeken ter beschikking.

"Het aanbod is goed uitgedacht. Er werd rekening gehouden met de inwoners van elke gemeente. Zo bieden we eigenlijk drie verschillende Arabische collecties aan", reageert Els Patoor van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

Het Vlaamse decreet rond bibliotheken schrijft voor dat 75 procent van de boekencollectie Nederlandstalig moet zijn. Maximaal een kwart van de boekencollectie mag dus anderstalig zijn. "We zijn volop bezig de Nederlandstalige collecties aan te vullen om zo tegemoet te komen aan de Brusselse diversiteit", verklaart Patoor. "Veel bibs worstelden met het multiculturele thema. Op vraag van onze bibliotheken heeft de VGC daarom een werkgroep opgericht. Daaruit is ook de samenwerking omtrent de Arabische boekencollectie ontstaan. Er zitten ook een Roemeense en Russische collectie in de pijplijn."

Op dit moment is 11,2 procent van de boeken in de Nederlandstalige bibliotheken van Brussel anderstalig, de meesten (6,2% van het volledige aanbod) is Engelstalig. "We streven naar de richtlijn van 25 procent, maar die anderstalige boekencollecties zijn er vooral om tegemoet te komen aan de Brusselse diversiteit. Die vraag klinkt heel sterk vanuit de lokale gemeenschappen", klinkt het bij het kabinet van Brussels cultuurminister Pascal Smet (SP.A). De Russische collectie zal in de bib van Sint-Lambrechts-Woluwe aangeboden worden, de Roemeense gaat naar Anderlecht. Het is nog niet duidelijk wanneer die collecties beschikbaar zullen zijn.

De collectie werd in februari 2016 al aangekondigd, maar het duurde uiteindelijk langer dan anderhalf jaar om de boeken in de rekken te brengen. Afgelopen weekend werd de Arabische collectie gelanceerd in de betrokken bibliotheken met bloemlezingen van onder anderen de Brusselse schrijvers Taha Adnan en Ali Bader en muziek van de Arabo-Andaloesische groep Stalin Black.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie