Drie nieuwe muurschilderingen voor Etterbeek

Etterbeek heeft er sinds kort twee nieuwe muurschilderingen bij. Voor het project Portr:ette van GC De Maalbeek schilderde straatartiest Dzia twee grote vossen op blinde muren aan de Louis Hapstraat. Eind mei verschijnt er op de Jachtlaan ook een ‘ouder met kind’ door stadsartieste Ephameron. Op termijn zou er zelfs nog een vierde muurschildering bijkomen van kunstenaar Bisser. “En de gemeente is zo enthousiast dat we er in de verre toekomst waarschijnlijk nóg mogen bijcreëren.”

Van afgelopen maandag tot en met vrijdag werkte staatartiest Dzia, in Brussel bekend van de inktvis op de Akenkaai, aan zijn twee vossen op de zijmuren van het mini-parkje op de Louis Hapstraat in Etterbeek. Zondagnamiddag onthulde hij ze op een vernissage ter plaatse aan het grote publiek.

De onderwerpkeuze was niet toevallig. “Ik schilder vooral dieren, omdat ik ze graag terug een plaats geef in de stad,” vertelt een enthousiaste Dzia, die naar eigen zeggen al beesten achterliet in steden over heel Europa. “Er is nog nooit zo’n grote vossenpopulatie geweest in Brussel als vandaag, en 't is één van de laatste wijdverspreide wilde roofdieren in België. Ik vind het fascinerend dat zo’n beest zijn weg vindt in de stad, vandaar mijn keuze.”

Over een tweetal jaar dreigen de vossen wel weer te verdwijnen door een vastgoedproject op de kleine parksite. Maar daar zit Dzia niet mee in. “Ik wist vanaf het begin van dat vastgoedproject. Als straatartiest moet je vrede nemen met het vergankelijke karakter van je kunst. Voor mij maakt het niet uit als de vossen verdwijnen. Alles heeft een houdbaarheidsdatum.”

Nog Etterbeekse fresco’s
Dzia’s vossen kwamen er in het kader van het project Portr:ette van het Etterbeekse gemeenschapscentrum De Maalbeek. De organisatie strikte naast Dzia nog twee grote namen om de gemeente op te fleuren met artistieke muurschilderingen. Eentje ligt al vast: de Ouder met kind-fresco van straatartieste Ephameron zal de linker-zijgevel van Jachtlaan 233 permanent sieren. Ephameron zal er in de loop van mei aan werken, de vernissage is voor 31 mei.

Ten slotte probeert De Maalbeek nog een deal te versieren met de gemeente en street artist Bisser. Die heeft al een paar voorontwerpen gemaakt om de blinde zijmuur van de Rijksmuziekacademie op Oudergemlaan 124 op te fleuren, maar daar moet nog een vergunning voor komen. Eind mei-begin juni gaan de gesprekken daarvoor voort, tot dan blijft het ontwerp geheim.

“Daarbij is de gemeente zéér enthousiast over ons project, dus het is niet uitgesloten dat er in de verdere toekomst een vervolg komt met nóg nieuwe Etterbeekse kunstmuren,” zegt Kevin Suetens van GC De Maalbeek. Er zit geen rode draad verborgen in de onderwerpen van de nieuwe fresco’s. “We hebben gewoon drie van de betere Belgische staatartiesten gezocht en hen laten schilderen wat ze wilden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?