20220117 stadhuis skyline dakisolatie panorama Brussel dakpannen woningnood huizenmarkt woonpremie

Drie op de vier bedelaars in Brussel zijn van Roemeense afkomst

© Belga
13/06/2023

Onderzoek van KU Leuven en Odisee Hogeschool toont aan dat vooral Roemenen bedelen in Brussel. In 2021-2022 bevroegen de onderzoekers in twee golven 358 mensen die in Brussel aan het bedelen waren. Drie op de vier respondenten is van Roemeense afkomst. Dat schrijft Sociaal.net.

De gemiddelde leeftijd van de 358 onderzochte bedelaars is 44 jaar. 56 procent is van het mannelijke geslacht en 1 op de tien heeft een zichtbare handicap. Het merendeel is van Roemeense afkomst en behoort daarnaast ook vaak tot de Romagemeenschap.

Bert De Bock, straathoekwerker bij Diogenes, een organisatie die met thuislozen werkt, waarschuwt echter voor een té selectieve kijk op de Brusselse bedelaars. De gehanteerde definitie van 'bedelen' heeft een grote impact op de resultaten van het onderzoek.

"In dit onderzoek is bedelen afgebakend als 'informeel werk in een openbare ruimte, waarbij de ontvanger vraagt om een gift waarvoor die niets in ruil geeft'. Maar voor straathoekwerkers is dit slechts een deel van bedelarij", klinkt het. "Ook muzikanten, mensen die autoruiten wassen aan een stoplicht en anderen kunnen bedelaars zijn. Het hangt af van hoe eng of hoe ruim je bedelen definieert. Daarnaast mogen we de andere groepen niet vergeten. Bij de bedelaars zijn ook Belgen en mensen met een niet-Europese nationaliteit."

Verjaagd

Het onderzoek toont ook aan dat er belangrijke verschillen zijn tussen de verschillende groepen bedelaars in de hoofdstad. "De Roemeense bedelaars, vaak Roma, wonen vaker in overbevolkte woningen en verblijven minder dan de andere groepen in de beschikbare nachtopvang. Hierbij kan cultuur een rol spelen", aldus de onderzoekers. "Mensen die bedelen met kinderen, zijn bijna altijd van Roemeense afkomst."

Het onderzoekt wijst ook op het gegeven dat deze Roma vaker verjaagd worden en weinig tevreden zijn over de Brusselse politiediensten. Gemiddeld gezien rapporteren deze Roemeense bedelaars wel een betere gezondheidssituatie dan de bedelaars van niet-Roemeense afkomst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni