Dudenpark krijgt broodoven voor buurtbewoners

© SPRB-DMS
| De in onbruik geraakte smederij in het Dudenpark werd omgebouwd tot een broodoven, waar omwonenden vanaf 29 september zelf hun brood zullen kunnen bakken.

In het Dudenpark opent in september een broodoven die vrij toegankelijk zal zijn voor de omwonenden. Het initiatief komt van een groepje buurtbewoners en moet de hogergelegen wijk Neptunus en de lagergelegen buurt Wiels dichter bij elkaar brengen.

In de zomermaanden is er dan wel een bar geopend in het Dudenpark, tijdens de rest van het jaar ontbreekt het er volgens de initiatiefnemers doorgaans aan activiteiten om het sociaal contact te bevorderen. Dat vonden althans enkele buurtbewoners. Daarom ontstond het idee om van de oude, in onbruik geraakte smederij in het park een broodoven te maken. De oven zou zo de omliggende wijken - die het park soms als een barrière beschouwen - zelfs dichter bij elkaar kunnen brengen.

Na drie jaar plannen en verbouwen is de oven eindelijk afgewerkt. De komende weken zal de broodoven nog wat proefdraaien. Binnen anderhalve maand, op zaterdag 29 september, wordt hij dan officieel ingehuldigd. Vanaf dan zal iedereen die dat wil een eigen brood of baguette kunnen komen maken, zonder zich vooraf te moeten inschrijven.

Vrijwilligers gezocht

In eerste instantie zal de oven, toepasselijk ‘Du pain et des liens’ gedoopt, één zaterdag per maand openen. Zodra de groep vrijwilligers groot genoeg is, zal de frequentie toenemen. Op termijn is het zelfs de bedoeling om elke zaterdag open te gaan.

Aangezien het project volledig draait op de inzet van vrijwilligers, zal de aandacht aanvankelijk vooral uitgaan naar kennisoverdracht. Momenteel zijn er immers maar zes mensen die het houtvuur helemaal beheersen. Dit vraagt bovendien wel wat inzet, want het vuur moet telkens al rond 5 uur ’s ochtends worden aangestoken om het tegen de middag op de juiste temperatuur te krijgen.

Iedereen die zich geroepen voelt om zich hiervoor te engageren, kan zich aanmelden bij de besloten Facebook-groep van de broodoven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?