Duiding bij Leopold II: wel in Vlaanderen, niet in Brussel

© Belga - BRUZZ
17/08/2018

In tegenstelling tot in Brussel en Wallonië, hebben zowat alle openbare standbeelden van Leopold II in Vlaanderen de voorbije jaren een infoplaatje gekregen met extra duiding over de - bloedige - rol die de voormalige Belgische koning speelde als kolonisator van Congo. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vrijdag.

Een van de laatste gemeenten die de maatregel nam, is het Antwerpse district Ekeren. "Lokaal leeft deze problematiek niet erg, maar we vonden dat we als bestuur toch onze verantwoordelijkheid moesten nemen", zegt districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA), zelf historicus.

In tegenstelling tot de meeste andere Leopold II-standbeelden in ons land, dateert dat van Ekeren al van vóór de vorst de soevereiniteit over Congo verkreeg. Het beeld werd door de jaren heen al meermaals beklad door activisten die het vereren van Leopold II wilden aanklagen, gezien de wandaden die onder zijn bewind plaatsvonden in Congo.

In Brussel is voorlopig geen enkel standbeeld voorzien van duiding. "Terwijl er zeker vraag naar is," zegt Jeroen Marckelbach van het Vlaams-Afrikaans Huis in Matongé. Het beeld van de voormalige koning is immers ook duidelijk aanwezig in de hoofdstad. Het reusachtige standbeeld op het Troonplein is wellicht het meest opvallende voorbeeld. Het werd al meerdere keren besmeurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Congo , Leopold II , standbeelden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni