| Het standbeeld van Leopold II aan het Koninklijk Paleis, werd overgoten met een rode vloeistof.

Standbeeld Leopold II overgoten met rode vloeistof

JP
© BRUZZ
29/01/2018

Standbeelden van Leopold II in de publieke ruimte liggen opnieuw onder vuur. Eerder werd de buste van de controversiële koning van zijn sokkel gestolen uit het Dudenpark, nu is het standbeeld van Leopold II bij het Koninklijk Paleis beklad met een rode vloeistof.

Een collectief dat zich het Association Citoyenne pour un Espace public Décolonial (ACED) noemt, liet eerder deze maand merken dat ze de verwijzingen naar Leopold II in de publieke ruimte ongepast vinden. Toen ze de buste van Leopold II stalen uit het Dudenpark, lieten ze de sokkel achter met de duidelijke boodschap: ‘explanatory text necessary’. Het is nog niet duidelijk of hetzelfde collectief ook achter de nieuwste actie schuilt, en of ze dit keer hetzelfde vragen.

Brussel staat vol met zichtbare of minder zichtbare verwijzingen naar de koning, onder wiens bewind miljoenen mensen stierven in Congo.

'Publieke ruimte dekoloniseren'

De koning drukte ook op Brussel een belangrijke stempel. Denk maar aan de triomfboog aan het Jubelpark, de serres van Laken, het Koninklijk Paleis en het museum van Midden-Afrika in Tervuren.

Dat die bouwwerken gefinancierd werden met geld uit Congo, en dat de de koning een schrikbewind voerde, is in de publieke ruimte nauwelijks terug te vinden. Dat zou niet mogen, vinden verschillende collectieven die zich bezighouden met koloniale herinneringen.

De Afrikaanse gemeenschap, aangestuurd door onder andere het collectief Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations, pleit er al jaren voor om de publieke ruimte te ‘dekoloniseren’. Straatnamen en standbeelden die verwijzen naar het koloniale verleden zouden volgens hen beter gecontextualiseerd kunnen worden met een verklarend bordje, of een nieuwe naam krijgen.

Lumumbaplein

Verschillende actiegroepen pleiten bijvoorbeeld al jaren voor een Lumumbaplein in Matonge, de Afrikaanse buurt in Brussel. De vernoeming naar Patrice Lumumba, de eerste premier die het van België onafhankelijke Congo bestuurde, zou voor velen een symbool van erkenning van het pijnlijke koloniale verleden zijn.

Afgelopen maand werd de overlijdensdatum van Lumumba overal in België gevierd met acties die moesten sensibiliseren over het koloniale verleden. Er kwam ook een tijdelijk Lumumbaplein in de Ravensteingallerij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Leopold II, koloniaal verleden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni