Duizend anderstaligen uit Brussel oefenen Nederlands op eerste 'Allez:NL'

© MV/ BRUZZ
Updated: 25-10-2018 - 17:28

Het Huis van het Nederlands Brussel organiseert donderdag in Cinema Palace zijn eerste editie van Allez:NL. Het evenement verzamelt 950 anderstaligen die kunnen deelnemen aan activiteiten van 40 Nederlandstalige Brusselse organisaties om zo hun Nederlands te oefenen.

Het Nederlandstalige aanbod is er, maar vandaag kunnen de cursisten al die organisaties in één keer leren kennen via tientallen activiteiten. Zo kunnen de anderstaligen gaan muurklimmen, leren ze radio maken met Bruzz of spelen ze improvisatietheater. Voor de studenten Nederlands is het erg belangrijk om een hobby te vinden in het Nederlands.

"Vanuit ons opzicht leeft het Nederlands zeker nog in Brussel en is het een groot succes. We krijgen jaarlijks meer dan 18.000 mensen over de vloer die voor het eerst Nederlands willen leren of oefenen", zegt Gunther Van Neste, directeur van het Huis van het Nederlands Brussel.

(Lees verder onder de video)

Het grote doelpubliek dat tijdens een evenement als Allez:NL over de vloer komt, moet ook de Nederlandstalige Brusselaars bewust maken van hun rol.

"Het probleem ligt enerzijds bij de Nederlandstaligen zelf, die snel overschakelen naar het Frans en het Engels. Een dag als vandaag beseffen ze dat de anderstaligen hun Nederlands willen oefenen en dan het is belangrijk om Nederlands te blijven gebruiken", stelt Van Neste vast.

Donderdagavond lanceert Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) dan ook de website www.patati.be. Op dit platform kunnen anderstaligen, die misschien gewoon op café Nederlands willen oefenen, een taalpartner vinden.

Saïd ging eens ijzer smeden in het Nederlands.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?