Duizend (pro-)Turkse betogers protesteren tegen aandacht voor Armeense genocide

© brusselnieuws.be
23/05/2015

Ruim duizend (Belgisch-)Turkse actievoerders hebben zich zaterdagnamiddag verzameld voor het Noordstation, om zo hun ongenoegen te uiten over de erkenning door de internationale gemeenschap van de Armeense genocide. Volgens de organisatoren waren er 1.500 aanwezigen.

De massale slachtpartij van Armeniërs in 1915 werd uitgevoerd door Turken die samen met hen in het Ottomaanse Rijk leefden.

De protestbijeenkomst ging uit van de Turkse verenigingen in België, die twintig bussen hadden ingelegd uit Limburg, Gent, Antwerpen en Wallonië.

De demonstranten vinden dat Turkije door de internationale gemeenschap onterecht met de vinger wordt gewezen. Volgens hen ging het niet om een genocide. Een aantal van de betogers had het over politieke manipulatie, en vraagt een serieus historisch onderzoek naar deze periode in de Turkse geschiedenis.

Daarnaast willen ze dat de zopas onthulde gedenktekens voor de slachtoffers van de genocide, in Jette en Etterbeek, worden afgebroken.

''Men kan een volk niet unilateraal veroordelen. Wij, het Turkse volk, zijn onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt'', zei Yilmaz Ozcan, een van de organisatoren van de protestactie, tegen de krant La Capitale.

De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (FDF) besliste woensdag schoorvoetend om de betoging toe te staan. De actievoerders kregen evenwel geen toestemming van burgemeester Yvan Mayeur (PS) om op het grondgebied van Brussel-Stad te komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni