Duizenden Rif-Marokkanen betogen in Brussel

© Mohamed El Majjoudi

Op zaterdag betogen duizenden Marokkanen die afkomstig zijn uit het noordelijke Rifgebied in Marokko voor de vrijlating van politieke gevangenen in Marokko. Opvallend: de organisatie bestaat hoofdzakelijk uit vrouwen. “In het Rifgebied lijden vrouwen het meest.”

Naar eigen zeggen zijn de betogers met meer dan 10.000. Politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene telt er meer dan 2.000. “De mensen zijn van overal gekomen,” zegt Mohamed El Majjoudi, woordvoerder van de mars, aan BRUZZ. “Niet enkel uit Brussel, maar ook uit Frankrijk, Spanje en zelfs overgevlogen uit Noorwegen en Marokko.”

De betogers willen dat de Europese Unie meer aandacht schenkt aan hun problematiek. Al jaren wordt in Marokko geprotesteerd voor meer erkenning en sociale rechten. Dat de Marokkaanse regering betogers oppakt en aan lange gevangenisstraffen onderwerpt, vinden ze allesbehalve rechtvaardig.

“Zefzafi, de leider van de protestbeweging, heeft ditmaal vanuit de gevangenis in Casablanca opgeroepen om nog een mars te organiseren,” aldus Majjoudi. “Hij vroeg dat vrouwen de organisatie op zich zouden nemen omdat zij een erg belangrijke rol spelen in de protestbeweging. Bovendien lijden vrouwen in het Rifgebied het meest: zij moeten vaak enorm veel kilometers lopen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien."

De mars ging om 15 uur van start aan het Troonplein in Brussel en zal eindigen aan het Schumanplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?