Een derde van energiepremies blijft onbesteed

Elk jaar maakt Leefmilieu Brussel een bedrag vrij om energiepremies uit te delen aan al wie energetische renovatiewerken wil uitvoeren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Uit de cijfers blijkt dat nog niet genoeg mensen hun weg naar de premies vinden. Zo bleef een derde van het totale budget in 2018 onaangeraakt.

Hoewel er in 2018 meer aanvragen voor renovatie- en energiesubsidies waren dan in 2017, blijft er elk jaar een beduidend groot deel van het toegewezen budget onbesteed. Zo werd er in 2018 een budget van 21,6 miljoen euro vrijgemaakt waarvan 8,400 premies werden uitgedeeld, goed voor zo’n 14,6 miljoen euro.

Dit jaar spreken we over een budget van 19 miljoen euro, dat volgens de woordvoerder van het kabinet van Céline Fremault, Brussels minister voor Energie (CDH), nog verhoogd kan worden in de loop van het jaar naargelang het aantal aanvragen.

Stimuleren van aanvragen

Er werden verschillen stappen ondernomen om het aantal aanvragen te verhogen. Zo stegen de premies voor isolatiewanden van 40 tot 75 euro per m², naargelang de categorie waarin de aanvrager valt. Ook de ketelpremie werd van 500 en 700 euro verhoogd naar 700 en 1200 euro. Dit voor alle toestellen die vanaf 1 januari 2019 geïnstalleerd werden.

Sinds dit jaar kunnen kwetsbare gezinnen genieten van een premie door periodieke controles te laten uitvoeren van hun gasgestookte ketels. Per controle krijgen zij 100 euro op vertoon van een certificaat van de periodieke keuring.

Daarnaast werd ook de aanvraagprocedure vereenvoudigd, waardoor men via een online applicatie een aanvraag kan indienen. Deze aanvraag kan nu tot twaalf maanden na ontvangst van het factuur van de werken worden ingediend, voordien was dat vier maanden.

Op de website van Leefmilieu Brussel kan je alle informatie vinden over de verschillende soorten energiepremies en uitzoeken tot welke categorie (A, B of C) jij behoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?