Nieuwe energiepremie voor kwetsbare gezinnen

© PhotoNews
| Gasketel (archief)

Vanaf januari 2019 kunnen financieel kwetsbare gezinnen beroep doen op een energiepremie om hun gastoestellen te laten controleren.

Leefmilieu Brussel maakt voor het eerst specifiek geld vrij voor kwetsbare gezinnen om hun gasinstallatie te laten controleren. De premie betekent een tegemoetkoming van 100 euro per periodieke controle.

Een reguliere controle van een gasinstallatie kost tussen de 100 en de 150 euro. Deze tegemoetkoming kan dus voor vele gezinnen de factuur op nul terug brengen.

Een goed onderhouden ketel is essentieel om zaken zoals CO-vergiftiging te voorkomen. Geen overbodige luxe, gezien Brussel in januari al 19 gevallen van CO-intoxicatie zag. Dat is bijna een verdubbeling van het maandelijkse gemiddelde.

Dit jaar maakt Leefmilieu Brussel 18 miljoen euro vrij voor de energiepremies. Dat is een aanzienlijke daling tegenover 2018 en 2017, toen het gewest nog 22 miljoen voor de premies over had.

Energiepremies kunnen ook worden aangevraagd voor alle renovatiewerken die met energie te maken hebben en voor energieaudits om te onderzoeken waar jouw woning nog energiezuiniger kan. Een aanvraag kan worden ingediend door een particulier, een collectieve voorziening, een mede-eigendom en zelfs een huurder. Gemiddeld wordt 20 % van de kosten van de factuur terugbetaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?