'Een keppel dragen in Brussel? Bonne chance!'

© Laika
| Keppels in alle kleuren en maten

De Franstalige omroep RTBF wilde een reportage maken over antisemitisme in Brussel, en zocht daarvoor joodse mannen die met een keppel wilden rondlopen in de stad. Een onmogelijke zoektocht, zo bleek. Niemand voelde zich geroepen of veilig genoeg om met het traditionele joodse hoofddeksel rond te lopen.

Journalisten van de omroep probeerden tevergeefs joodse mannen te overtuigen mee te werken aan de reportage over het stijgende onveiligheidsgevoel bij de joodse gemeenschap in België en Brussel.

De rabbijnen die ze contacteerden, weigerden mee te werken omdat ze zich niet veilig voelden. Sommigen vermeden zelfs wandelingen in enkele (niet nader benoemde, red.) wijken.

Albert Guigui, de Belgische groot-rabbijn, draagt geen keppel meer sinds hij in Anderlecht in 2001 werd aangevallen. Ook hem kon de RTBF niet overhalen om mee te werken aan de reportage. De voorzitter van de Belgische liga tegen antisemitisme, Joël Rubinfeld, wilde enkel meewerken als hij begeleid werd door een veiligheidsagent.

Het onveiligheidsgevoel is sterk aanwezig, na enkele bloedige aanslagen gericht tegen joden in Frankrijk en de stijgende onrust in het Midden-Oosten. Rabbijnen raden gelovigen nu zelfs aan hun keppel niet te dragen wanneer ze de synagoge verlaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?